Gomba, ami “megeszi” a le nem bomló műanyagot

Számos gombafaj létezik a földön, ami rendkívül jótékony hatású az emberiség javára. Gondoljunk a rákos betegségeket gátló fajokra, vagy akár a Csernobilban is megtalálható fajra, ami a sugárzást magába vonja.

Poliuretánt használunk manapság szinte minden elkészítésére. Könnyű belőle mindent előállítani és, ami alapkövetelmény: olcsó. Azonban van egy nagyon kellemetlen hátrány: nem bomlik le a természetben, csak több ezer év után, írja a tudnodkell.info.hu. Nemrég felfedeztek egy gombafajt, ami úgy tűnik, könnyedén megemészti a műanyagot. Pestalotiopsis microspora a faj latin neve. Az ecuadori őserdőkben honos gombafaj. Egy diákokból álló kutatócsoport fedezte fel létezését. A legérdekesebb felfedezés az volt, hogy képes anaerob körülmények között életben maradni a műanyag felületen, a műanyagot tápanyagként felhasználva. Ez lehet az alternatív megoldás az oly sok problémát felvető kérdésre: mit kezdjünk a rengeteg műanyag hulladékkal? A gombafaj hatékonyságának további kutatásaihoz évekre van szükség és bármennyire is jó megoldást eredményeznek majd a műanyag hulladék felszámolására, akkor is ott lesz az akadály:

Vajon lesz-e valakinek érdeke, hogy felhasználja majd?

Ajánlott tartalom

Javaslataink a biológiai sokféleség védelmére és az éghajlati válság elhárítására

Egyre többen döbbenek rá hazánkban, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlati válság nem csak a jövendő generációk életlehetőségét veszélyezteti, de a mai emberekre is kihat.