Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Gombamód szaporodnak a naperőműves vállalkozások
Tudj meg többet: Napenergia

Gombamód szaporodnak a naperőműves vállalkozások

Csongrád megye – Domaszéken több naperőmű is épül, egy már működik is a hónap eleje óta. A tulajdonosoknak tucatnyi napenergia-profilú cégük is van, hasonlóan a vásárhelyi dohánycézárhoz, akinek szintén több ,,napos” cége is alakult a közelmúltban.

– Az Alteo Zrt. is tervezi, hogy több naperőművet is épít Domaszéken, de van más vállalkozó is, akinek hasonló tervei vannak – Kispéter Géza, Domaszék polgármestere örül a megújulóenergia-cégeknek, hiszen bevételt jelenthet a településnek az iparűzési adó. Lapunk is beszámolt arról, hogy még az év első felében az Alteo Zrt. vásárolt cégeket, majd az erőművek építését is megkezdte, egy már augusztus elseje óta üzemel is a településen. A többi, hasonló beruházás egyelőre csak a tervezés stádiumában van, egy korábban golfpályaként működő területen épülhetnek meg a kiserőművek. Ez utóbbiak építését egy bácsszőlősi vállalkozó tervezi, aki tucatnyi „napos cég” vezetője.

– Egy erőmű egy helyrajzi számon, egy tulajdonossal épülhet – Faddi István tavaly úgy tudta, hogy ezek a szabályok vonatkoznak a 499 kilowattos kiserőművek létesítésére, ezért vásároltak meg több helyrajzi számon levő telket, amelyen korábban egy golfpálya működött. Így összesen majd tucatnyi céggel indítja a több kiserőmű építését a bácsszőlősi férfi Domaszéken, de a kunbajapusztai címen összesen huszonegy cég van bejegyezve, amelynek nevében szerepel a solarfarm, és amelyeknek tulajdonosa más és más, de mindegyik vállalkozás vezetője, Faddi István.
Napenergiacégek tömege

– Tavaly már kétezer körüli engedélyt kértek napenergiacégek, míg korábban évente hatvan körüli volt ez a szám – ezt Nagy Miklós ismerte el, akinek a tulajdonában fél tucat ilyen cég van. Ők adták el az Alteo Zrt.-nek az egyik projektjüket, annak a cégnek, amely nagyban és országosan vásárol fel az utóbbi időben megújulóenergia-alapú erőműveket.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.