Gondok a kínai főváros vízellátásával

Veszélyben a kínai főváros vízellátása, az idén várhatóan 1,3 milliárd köbméterrel kevesebb víz áll rendelkezésre a szükségesnél – közölték vízügyi szakemberek Pekingben.

A fővárosi kormányzat arra törekszik, hogy a fogyasztást 3,7 milliárd köbméteren belül tartsa, amiből 2,4 milliárd köbméter fedezetét képes biztosítani helyi forrásból – idézte a pekingi vízügyi hatóság vezetőjét, Cseng Csinget (Cheng Jing) a Hszinhua hírügynökség. A hiányzó mennyiséget a városvezetés, illetve a szakemberek részben a víz újrahasznosíthatóvá tételével, illetve a felszín alatti vizek további fokozatos feltárásával igyekeznek megoldani. Pekinget 13 éve egyhuzamban sújtja szárazság, miközben gazdasága és lakossága eddig soha nem látott mértékben bővül. Az egy lakos számára rendelkezésre álló víz a 20 milliós városban 100 köbméterre csökkent, ami egy tizede a nemzetközileg elfogadott “figyelmeztető szintnek”.

A helyi hatóságok annak érdekében, hogy a helyzet ne váljon kritikussá, 2015-ig 4 milliárd köbméterben határozták meg az éves vízfogyasztás felső határát. Egész Kína jelentős vízhiányban szenved, az országban az egy főre jutó vízkészlet a világátlagnak alig egynegyedét teszi ki. Mindeközben becslések szerint a folyók negyven százaléka szennyezett. A helyzet kezelésére, az ivóvízellátás biztosítására korábban már víztározók tucatjainak megépítéséről és a szükséges infrastruktúra megerősítéséről határozott a kínai kormány. Az egyik legismertebb folyamatban lévő megaprojekt a vizet a csapadékból bővebben részesülő déli országrészből északra vezető csatornarendszer létrehozása, amelynek tervezett költségvetése meghaladja a 380 milliárd jüant (60 milliárd dollár).

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.