GOSZ: az idei időjárás tragédia a termelőknek

Az idei időjárás tragédia a termelőknek, mivel a terméskiesés az idén a gabonaféléknél várhatóan meghaladja majd a 30 százalékot – mondta az MTI-nek Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke pénteken.

Mindez azt jelenti, hogy előreláthatólag mintegy 4-5 millió tonna gabonával terem kevesebb a szokásosnál. Vagyis: 9-10 millió tonna betakarításával lehet számolni. A szakember aláhúzta: ez a mennyiség még mindig elegendő a belföldi ellátás biztosításához. A termelőknek azonban a befektetett pénzük sem térül meg ebben az évben, azaz haszonra egyáltalán nem számíthatnak.
Egy átlagos évben Magyarországon a két legfontosabb gabonaféléből, azaz kukoricából 8-9 millió tonna, míg búzából 4-5 millió tonna az átlagos mennyiség. A kivitel mennyisége évente 2-4 millió tonna. a többi a belföldi felhasználás. Általában a megtermelt mennyiség harmadát lehet eladni külföldön.

Vancsura József szerint a kivitel lehető legnagyobb hányadát “bőrben”, azaz feldolgozva kellene értékesíteni. Ehhez azonban a magyar állattenyésztés tervszerű és hosszú távú fejlesztésére volna szükség. Azaz a gabonatermesztés terén is a rendszerszemlélet meghonosítása volna a követendő. Ugyanis mind Magyarországon, mind az unióban a globális kihívásokra kell megfelelő válaszokat adni.

Ezért a GOSZ néhány éve már kezdeményezte az egységesen jó minőségű Pannon Búza termesztésének bevezetését. Emellett a minőségi áru nagy mennyiségű – 500.000-1.000.000 tonna – készleten tartását, hogy a vásárlókat az év minden szakában ki lehessen szolgálni. A kukoricánál pedig már megkezdődött az ipari felhasználásra szánt fajták termelési technológiájának szelekciója, például olyanoké, amelyek bioüzemanyagoknak illetve más ipari feldolgozásra alkalmasak. Bioetanol előállítására évente 1-2 millió tonna kukoricát használhatnak fel – közölte a GOSZ elnöke.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.