Goya-festmények keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták a madridi Pradóban

Két világhírű Goya-festmény keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták szombaton a madridi Prado múzeumban, a rendőrség őrizetbe vette őket.

Egy férfi és egy nő a Felöltözött Maja és a Meztelen Maja keretéhez ragasztotta a kezét, és a két műalkotás közötti falrészre felírta: +1,5 Celsius-fok. A Futuro Vegetal spanyolországi szervezet közölte, hogy a tagjai hajtották végre a tiltakozó akciót a műkincseket Európa-szerte célba vevő éghajlatvédelmi tiltakozó hullám részeként. “A múlt héten az ENSZ beismerte, hogy nem lehet tartani a (párizsi klímaegyezményben célul kitűzött) 1,5 Celsius-fokos korlátot. Most kell cselekednünk” – írta a szervezet a Twitteren. A Prado közölte, hogy a XVIII. és a XIX. század fordulóján készült két festmény nem sérült meg, a falfirkát pedig gyorsan lefestették.A rendőrség közölte, hogy két embert őrizetbe vettek. A spanyol kormány bírálta a két aktivista akcióját. “Ez a vandál tett egy általános elutasítás terméke. (…) Nincs olyan ok, amely indokolná, hogy mindnyájunk örökségére támadjanak” – írta a Twitteren Miquel Iceta kulturális miniszter. Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben hamarosan megkezdődő éghajlatváltozási ENSZ-konferenciáját megelőzően – amelyre 120 állam- vagy kormányfőt várnak -, az elmúlt hetekben klímaaktivisták egy sor hasonló tiltakozó akciót hajtottak végre.

 

mti

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.