Gravitációval csináltak fényt

A világon még mindig másfél millió család él villamos energia nélkül, ennek hiányában pedig kerozinlámpával világítanak az otthonukban. A gravitáció és egy új találmány azonban segíthet, hogy mindez megváltozzon.

A szegény családok pénzük 10 százalékát kerozinra költik, és világszinten 36 milliárd dollárt költenek világításra egy év alatt. A gravitáció azonban segíthet a költségek lefaragásában. Martin Riddiford angol műszaki mérnök ugyanis létrehozott egy olyan lámpát, amely akkora, mint egy ananász, és amelyhez kapcsolódik egy valamivel több mint 11 kilogrammos súly is – számolt be az energiafocus.hu.

A súly fél óra alatt közel két métert süllyed – ez ugyan nem tűnik túl soknak, mégis elég ahhoz, hogy meghajtson egy csendes, több ezres fordulatszámmal működő motort. A GravityLight – amely kissé fényesebben világít, mint egy kerozinlámpa – csupán némi izomerőt igényel: amint a súly eléri a talajt, vissza kell állítani azt kézzel a kiinduló helyzetébe, hogy újraindulhasson a folyamat. A londoni székhelyű Therefore cég társalapítójának, Martin Riddifordnak négy évvel ezelőtt, egy világítás témában tartott jótékonysági megbeszélés után támadt az a gondolata, hogy „miért ne használhatnánk az emberi erőt, és tárolnánk azt helyzeti energiaként”.

A tervező – akinek a cége többek között fejlesztett már termékeket a Toshiba, a Samsonite, és a Nike számára – azt mondta, sajnálja, hogy fiatal korában nem végzett önkéntes munkát, és azt reméli, hogy ezt jóvá teheti a lámpájával. Az első prototípust – amely egy felettébb különös szerkezet volt, és amely többek között magában foglalt egy biciklikereket és egy LED-lámpát is – négy évig finomítgatta, mire elkészült a jelenlegi olcsó és tartós műanyag verzió. „Technikailag elég bonyolult volt elérni, hogy ne akadjon, de számos kísérletezés eredményeként sikerült megoldani a problémát.” – mondta Riddiford.

A GravityLightot idén nyáron próbálják ki először természetes környezetben Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten. Mikor Riddiford csapata elkészül az utolsó simításokkal, az alapmodell 5 dollár, vagyis 1200 forint körüli áron lesz kapható. Egy erősebben világító változat elkészítését is fontolgatják a tervezők, amely kempingezés és vészhelyzet esetén is használható lenne. A hosszabb távú tervekben pedig az is szerepel, hogy a mobiltelefonok is a gravitáció erejével tölthetők lehetnének.

Bill Gates „kedves, vagány találmánynak” nevezte a GravityLight-ot, amelynek támogatói és a potenciális partnerei között számos üdítőital gyártó cég és az amerikai Nemzetvédelmi Minisztérium is szerepel.

„Ez egy nagyon tiszta fényforrás, és könnyű működtetni”- mondta a nemzetközi Global BrightLight Alapítvány elnöke, Joe Hale, aki hozzátette: A piac végtelen a számukra. „Ám még mielőtt a GravityLight megjelenne a piacon, négy kontinensen kell kiállnia a próbát, addig pedig még sokan fognak rátaposni, és próbálják majd tönkretenni, elrontani” – tette hozzá Riddiford.

Ajánlott tartalom

Mennyire hasznosulnak újra az elhasznált napelemek?

Kínában a tudósok új újrahasznosítási eljárást dolgoztak ki a napelem modulokhoz, így vissza tudják nyerni az érintetlen szilícium cellákat az életpályájuk végéhez érkezett termékekből, és ismét lapkákká tudják alakítani ezeket.