Gravitációval csináltak fényt

A világon még mindig másfél millió család él villamos energia nélkül, ennek hiányában pedig kerozinlámpával világítanak az otthonukban. A gravitáció és egy új találmány azonban segíthet, hogy mindez megváltozzon.

A szegény családok pénzük 10 százalékát kerozinra költik, és világszinten 36 milliárd dollárt költenek világításra egy év alatt. A gravitáció azonban segíthet a költségek lefaragásában. Martin Riddiford angol műszaki mérnök ugyanis létrehozott egy olyan lámpát, amely akkora, mint egy ananász, és amelyhez kapcsolódik egy valamivel több mint 11 kilogrammos súly is – számolt be az energiafocus.hu.

A súly fél óra alatt közel két métert süllyed – ez ugyan nem tűnik túl soknak, mégis elég ahhoz, hogy meghajtson egy csendes, több ezres fordulatszámmal működő motort. A GravityLight – amely kissé fényesebben világít, mint egy kerozinlámpa – csupán némi izomerőt igényel: amint a súly eléri a talajt, vissza kell állítani azt kézzel a kiinduló helyzetébe, hogy újraindulhasson a folyamat. A londoni székhelyű Therefore cég társalapítójának, Martin Riddifordnak négy évvel ezelőtt, egy világítás témában tartott jótékonysági megbeszélés után támadt az a gondolata, hogy „miért ne használhatnánk az emberi erőt, és tárolnánk azt helyzeti energiaként”.

A tervező – akinek a cége többek között fejlesztett már termékeket a Toshiba, a Samsonite, és a Nike számára – azt mondta, sajnálja, hogy fiatal korában nem végzett önkéntes munkát, és azt reméli, hogy ezt jóvá teheti a lámpájával. Az első prototípust – amely egy felettébb különös szerkezet volt, és amely többek között magában foglalt egy biciklikereket és egy LED-lámpát is – négy évig finomítgatta, mire elkészült a jelenlegi olcsó és tartós műanyag verzió. „Technikailag elég bonyolult volt elérni, hogy ne akadjon, de számos kísérletezés eredményeként sikerült megoldani a problémát.” – mondta Riddiford.

A GravityLightot idén nyáron próbálják ki először természetes környezetben Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten. Mikor Riddiford csapata elkészül az utolsó simításokkal, az alapmodell 5 dollár, vagyis 1200 forint körüli áron lesz kapható. Egy erősebben világító változat elkészítését is fontolgatják a tervezők, amely kempingezés és vészhelyzet esetén is használható lenne. A hosszabb távú tervekben pedig az is szerepel, hogy a mobiltelefonok is a gravitáció erejével tölthetők lehetnének.

Bill Gates „kedves, vagány találmánynak” nevezte a GravityLight-ot, amelynek támogatói és a potenciális partnerei között számos üdítőital gyártó cég és az amerikai Nemzetvédelmi Minisztérium is szerepel.

„Ez egy nagyon tiszta fényforrás, és könnyű működtetni”- mondta a nemzetközi Global BrightLight Alapítvány elnöke, Joe Hale, aki hozzátette: A piac végtelen a számukra. „Ám még mielőtt a GravityLight megjelenne a piacon, négy kontinensen kell kiállnia a próbát, addig pedig még sokan fognak rátaposni, és próbálják majd tönkretenni, elrontani” – tette hozzá Riddiford.

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!