Greenpeace: a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló területén kívül is kimutatható a szennyezés

A Greenpeace szerint nehézfém szennyezés mutatható ki a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló területén kívül – közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a környezetvédő szervezet által felkért debreceni Isotoptech 2015. február 17-én a telephelyen túl a Hortobágyba folyó csatornákból vett mintát.

A kémiai vizsgálat a Greenpeace közleménye szerint azt mutatja, hogy több, a helyszínen tárolt, galvániszapra jellemző szennyező anyag – cink, nikkel és króm – a határértékeket meghaladó mennyiségben volt található a csatornák üledékében.

A szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park mellett fekvő romos méregraktárat még nem számolták fel, ezért állt elő az a helyzet, hogy a természetet károsító szennyező anyagok belekerültek a Hortobágy folyó csatornáiba.

A Greenpeace azt követeli Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, hogy azonnal intézkedjen a szennyezés továbbterjedésének megakadályozásáról, illetve a telep felszámolásáról.

A Greenpeace vegyi szakértője és aktivistái tavaly januárban mintákat vettek a hajdú-bihari veszélyes hulladékot tároló telepen. A környezetvédő szervezet szerint az őrizetlen, romos telepről kijuthatnak a szennyező anyagok, ezért azonnali kármentesítésre szólította fel a hatóságot.

Tavaly januárban a jövő nemzedékek ombudsman-helyettese úgy nyilatkozott, hogy az állam részéről anyagi segítségre van szükség annak érdekében, hogy a Balmazújváros-Lászlóháza környékén tapasztalt környezetkockázat ne alakuljon át környezeti kárrá. Szabó Marcel akkor a helyszínen megnézte a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában lévő hulladéklerakó telepet, ahol tízezer hordó, mintegy kétezer tonna veszélyes hulladékot, cianid- és klórszármazékot, illetve galvániszapot tárolnak nem megfelelő körülmények között.

A hortobágyi veszélyeshulladék-tárló teljes felszámolása érdekében 350 millió forintos pénzügyi alap elkülönítését kezdeményezte a kormánynál a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) akkori környezetgazdálkodásért felelős államtitkára, Illés Zoltán.

Marjasné Endrédi Zsuzsanna felszámolóbiztos tavaly januárban elmondta: a Chase Coorporation Kft. – amelynek a tulajdonában van a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló – felszámolása 2011 augusztusában kezdődött. A felszámolás első évében 90 millió forint összegben végeztek ártalmatlanítást a Balmazújváros-Lászlóházán található telepen, de egy friss felmérés szerint további 100-150 millió forint kellene a veszélyes hulladékok ártalmatlanításához, amire nincs fedezet – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.