Greenpeace aktivisták a brit parlament tetején

A környezetvédelmi aktivisták sürgetnék a törvényhozókat, hogy alakítsák át az éghajlat-változási törvényeket, még az ENSZ kulcsfontosságú koppenhágai csúcstalálkozója előtt.

Mintegy 30 Greenpeace aktivista játszotta ki a biztonságiakat vasárnap és kapaszkodott fel a híres Palace of Westminster tetejére, London központjában, több sárga zászlóval, amelyeken a környezet védelmére szólítják fel a politikusokat.

A tüntetők az éjszakát a tetőn töltötték a hétfő reggelre várva, amikor is a jogalkotók visszatértek a nyári szünetet követően.

„Muszáj ilyen akciókat szervenzi, mert tényleg fogytán az idő.” – mondta a Greenpeace ügyvezető igazgatója, John Sauven.
-„Ez az épület minden parlamentek anyjának tekinthető, az Egyesült Királyság pedig a fejlett országok egyik vezetője.”- mondta az egyik demonstrátor.

„Azt szeretnénk, ha a törvényhozóinkhoz hangosan és tisztán jutna el az üzenet, hogy ha meg akarják menteni a bolygót, akkor Koppenhágában meg kell változtatni az éghajlat-politikát.”

A december 7-18 között megrendezett éghajlat-csúcstalálkozón az Egyesült Nemzetek új globális éghajlat-szerződést fognak fogalmazni a Kiotói Jegyzőkönyv helyett, amely 2012-ben jár le.
A tűntetés egyébként békésen zajlott, a rendőrök pedig biztonságban akarták lehozni az összes tüntetőt.

Az Energiaügyi Minisztérium szóvivője elmondta, átfogó tervvel rendelkeznek, mely kihat a gazdaságra és a társadalomra is. Zöld munkahelyekbe és az energiaellátás javításába fektetnének bele.

Nem ez az első Greenpeace akció az Egyesült Királyságban. 2004 óta negyedjére tüntetnek Londonban az aktivisták. Utoljára 2008 februárjában a tervezett harmadik kifutópálya megépítése ellen, a Heathrow repülőtéren.

Ajánlott tartalom

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadást nyújt

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt. pénteken az MTI-vel .