Greenpeace: az egész EU átállítható megújuló energiaforrásokra

A század közepére az Európai Unió (EU) energiaigénye csaknem 100 százalékban fedezhető volna megújuló energiaforrásokból a Greenpeace szerint.

A nemzetközi környezetvédő szervezet csütörtökön bemutatott tanulmánya szerint 2050-ig az energiaigény 92 százalékát fedezni lehetne megújuló forrásokból az EU-ban. A fennmaradó 8 százalék a légi és a vízi közlekedés része a teljes energiaigényből, ezeken a területeken pedig az évszázad közepéig valószínűleg nem oldható meg a kőolaj nélkülözése.

A 27 országból álló közösség előtt reális alternatíva a szennyező, veszélyes és véges energiaforrások kiváltása megújuló forrásokkal, amelyek használata környezetbarát energiafogyasztást tesz lehetővé, ösztönzi a technológiai fejlődést, százezres nagyságrendben teremt munkahelyeket, és energiafüggőség helyett az energiabiztonság lehetőségét kínálja – áll az Energy (Revolution) című tanulmánysorozat új, harmadik kiadásában.
Az Európai Megújuló Energia Tanács (EREC) elnevezésű iparági szervezettel és egy tudományos intézettel, a Német Űrrepülési Központtal (DLR) közösen készített tanulmány szerint ha az EU a felvázolt irányban indul el, akkor 2050-re 95 százalékkal lehetne csökkenteni az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátását, és közel 20 millió eurót lehetne megtakarítani a kőolaj- és földgázimport visszaszorításával.

Ajánlott tartalom

Moody’s: Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.