Greenpeace-irodák lakat alatt

Az ausztrál rendőrség bezárta a Greenpeace környezetvédő szervezet Sidneyben lévő irodáit azt követően, hogy aktivistái megrongálták a kormány által működtetett egyik kísérleti gazdaság génmódosított búzaállományát.

Az esettel kapcsolatban törvényszéki vizsgálat indul, letartóztatás nem történt – közölte a canberrai rendőrség. A környezetvédő szervezet aktivistái aljnövényzet-tisztítóval semmisítették meg a terményt múlt csütörtökön. A kísérletet végzők – a búza glikémiás indexének csökkentésével – azt akarták kideríteni, hogy a gabona fogyasztása mennyiben járulhat hozzá például a vércukorszint javításához vagy a koleszterinszint csökkentéséhez. A szénhidráttartalmú élelmiszerek glikémiás indexe azt mutatja, hogy egy adott étel fogyasztása milyen hatással lesz a vércukorszintre. A Greenpeace egészségügyi aggályaival magyarázta az akciót, és nehezményezte, hogy titoktartás övezi az első ilyen kísérletet. Az ausztrál nemzeti tudományos intézet szerint a kísérleti növények nem honosítanak meg új géneket, továbbá nem károsak az emberi szervezetre. Az intézmény közlése szerint a génmódosított búzát korábban patkányokkal és disznókkal etették meg. A Greenpeace folytatni fogja kampányát annak érdekében, hogy a génmódosított gabona a figyelem középpontjába kerüljön – mondta Steve Campbell, a szervezet kampányfőnöke.

Ajánlott tartalom

Agrárminisztérium: a fa a 21. század építőanyaga

A fa a 21. század építőanyaga, az Agrárminisztérium (AM) teljes mértékben elkötelezett az elsődleges faipar erősítésére - hangsúlyozza a tárca az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.