Greenpeace kontra Facebook

A világon az egyik legnagyobb nemzetközi környezetvédő szervezet, a Greenpeace felszólította a legismertebb és legnépszerűbb közösségi portált, a Facebook-ot arra, hogy a jövőben mondjon nemet a szinte kizárólag szén alapú üzemeltetésre.

Kumi Naidoo, a Greenpeace vezetője levélben hívta fel Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának figyelmét arra, hogy a tervezett új adatközpontban az áram 83 százaléka szénerőművekből származna. Az Oregon államban található Prinville-ben létesülne a Facebook legújabb adatközpontja, ahol valóban szén alapú áramtermelés folyik javarészt, ami a Greenpeace szerint teljesen ellentétes a vállalatok között jelenleg terjedő, környezetvédő szemléletmóddal.

A Greenpeace vádjai alapján a Facebook ezzel a lépésével abszolút figyelmen kívül hagyja a klímaváltozás megakadályozásának és lassításának folyamatát, valamint az energiafelhasználás kérdéseit is. A támadás szerint a közösségi oldal üzemeltetői más, környezetvédelmi szempontból megfelelőbb területet is választhattak volna, amelyhez némi körültekintés már elegendő lett volna.
A Facebook természetesen nem hagyta az ügyet annyiban, és válaszában leszögezte környezetvédő magatartását, mivel éppen azért szeretnék az újabb üzemet a kívánt helyre telepíteni, mert az erős sivatagi környezet miatt éjjelente nem lesz szükség hűtők üzemeltetésére, ez pedig jelentős energiatakarékosságra utal.
kitekinto.hu

Ajánlott tartalom

Okoserdő-fejlesztésről kötöttek megállapodást

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp Kft. az első magyarországi okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón, amely alkalmas az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére - közölte az egyetem az MTI-vel.