Greenpeace kontra Facebook

A világon az egyik legnagyobb nemzetközi környezetvédő szervezet, a Greenpeace felszólította a legismertebb és legnépszerűbb közösségi portált, a Facebook-ot arra, hogy a jövőben mondjon nemet a szinte kizárólag szén alapú üzemeltetésre.

Kumi Naidoo, a Greenpeace vezetője levélben hívta fel Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának figyelmét arra, hogy a tervezett új adatközpontban az áram 83 százaléka szénerőművekből származna. Az Oregon államban található Prinville-ben létesülne a Facebook legújabb adatközpontja, ahol valóban szén alapú áramtermelés folyik javarészt, ami a Greenpeace szerint teljesen ellentétes a vállalatok között jelenleg terjedő, környezetvédő szemléletmóddal.

A Greenpeace vádjai alapján a Facebook ezzel a lépésével abszolút figyelmen kívül hagyja a klímaváltozás megakadályozásának és lassításának folyamatát, valamint az energiafelhasználás kérdéseit is. A támadás szerint a közösségi oldal üzemeltetői más, környezetvédelmi szempontból megfelelőbb területet is választhattak volna, amelyhez némi körültekintés már elegendő lett volna.
A Facebook természetesen nem hagyta az ügyet annyiban, és válaszában leszögezte környezetvédő magatartását, mivel éppen azért szeretnék az újabb üzemet a kívánt helyre telepíteni, mert az erős sivatagi környezet miatt éjjelente nem lesz szükség hűtők üzemeltetésére, ez pedig jelentős energiatakarékosságra utal.
kitekinto.hu

Ajánlott tartalom

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület Erdélyben

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden Erdélyben a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezni a lángokat.