Greenpeace-aktivisták demonstráltak csütörtök délelőtt a varsói, a pozsonyi és a prágai magyar nagykövetség előtt, azt követelve: Magyarország a soros elnöksége alatt tegyen meg mindent azért, hogy az EU vállalja, 2020-ig 30 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását - tájékoztatta a Greenpeace budapesti szervezete az MTI-t.

Greenpeace: Magyarországnak mindent meg kell tennie az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért

Greenpeace-aktivisták demonstráltak csütörtök délelőtt a varsói, a pozsonyi és a prágai magyar nagykövetség előtt, azt követelve: Magyarország a soros elnöksége alatt tegyen meg mindent azért, hogy az EU vállalja, 2020-ig 30 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását – tájékoztatta a Greenpeace budapesti szervezete az MTI-t.

A közleményben kiemelték: az ilyen mértékű kibocsátáscsökkentés “teljesen reális cél”, és ha az unió tovább növelné a megújuló energiaforrások arányát, az nemcsak az éghajlat szempontjából lenne kedvező, hanem több “zöld munkahelyet” teremthetnének, nagyobb lenne az energiabiztonság és egészségesebb lehetne a környezet is.
Mint írták, a Greenpeace lengyel, szlovák és cseh aktivistái  “Magyarország, klímabarát uniót várunk!” feliratú transzparenseket emeltek a magasba a visegrádi országokban a magyar nagykövetségek előtt, és ugyanazokat a nagy, hungarocellből készített szemgolyókat viselték, mint január 3-án a budapesti Külügyminisztérium előtt, amikor az elnökség első munkanapján a szervezet tíz, úgynevezett zöld pontját tartalmazó dokumentumot adták át Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkárnak. A januárban átadott dokumentumban egyebek mellett szintén azt követelte a szervezet: Magyarország irányítsa úgy a klímavédelmi tárgyalásokat, hogy nyárra az unió vállalja a 30 százalékos kibocsátás-csökkentést. Győri Enikő akkor azt mondta: az EU is foglalkozik azzal, milyen előrelépés lehetséges a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében. Az unió eredeti célja szerint 2020-ig 20 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ajánlott tartalom

10-ből 6 autót kitiltanának Budapest útjairól

Ne az ötletelés, hanem a szakmai szempontok vezéreljék a fővárosi vezetést a döntéshozatalban, és vegyék figyelembe az autósok érdekeit is - kéri a Magyar Autóklub (MAK) arra reagálva, hogy Ámon Ada, a főváros klíma- és környezetügyi főosztályvezetője egy podcast műsorban azt mondta, minden tíz évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból.