Gumi-újrahasznosító üzem épül Fürgeden

Használt gumiköpenyekből táskákat készítő üzemet hoznak létre a leghátrányosabb helyzetű települések felzárkóztatási programjának 149 millió forintos támogatásából a Tolna megyei Fürgeden – közölte a község polgármestere az MTI-vel.

Barkóczi József (Fidesz) elmondta, hogy az újrahasznosító üzem jövő év januárban kezdi meg a működést, húsz főt foglalkoztatva. A száz négyzetméteres varrodában táskákat, pénztárcákat és más dísztárgyakat készítenek mezőgazdasági gépek, autók és kerékpárok gumibelsőiből. A dolgozók a szakmunkás minimálbérnek megfelelő bért kapnak – tette hozzá. Az üzemet működtető, fürgedi székhelyű Relax Kft.-ben négy magánszemély, húsz százalékban pedig a fürgedi önkormányzat a tulajdonos – közölte. Az LHH felzárkóztatási program forrásaira az ország 33 leghátrányosabb kistérségének települései pályázhattak. A tamási kistérségben fekvő, 750 lakosú Fürgeden a Tolna megyei munkaügyi szervezet adatai szerint 2012. júniusban a gazdaságilag aktív népesség 35 százaléka volt regisztrált munkanélküli. A település polgármesterének közlése szerint a Start közmunkaprogram indulása előtt ez az arány 56 százalék volt.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.