Gyalogosbarát fejlesztési tervet készített három bécsi kerület

Szélesebb járdák, több zöld, nagyobb biztonság – három bécsi kerület átfogó fejlesztési tervet készített a gyaloglás ösztönzésére.

Az első projektek 2022-ben indulnak, és minden évben megvalósítanak építési beruházásokat, hogy gyalogosbaráttá váljanak. Három további kerület már dolgozik a saját tervén. „A gyaloglás egészséges és klímabarát, így vörös szőnyeget azoknak, akik gyalog járnak! – mondta Ulli Sima közlekedési tanácsnok annak kapcsán, hogy az osztrák főváros 7., 8. és 16. kerülete átfogó fejlesztési tervet dolgozott ki a gyaloglás ösztönzésére. A tervek elkészítésében és az állami pályázat benyújtásában Bécs Város illetékes ügyosztályai valamint a Mobilitási Ügynökség segítették a kerületeket. Részletes térképek készültek például arról, hogy hol túl keskeny a járda, hol kellene gyalogátkelőhely vagy hova kellene fákat ültetni. Az első projekteket már 2022-ben megvalósítják, így például Neubauban (7. kerület) gyalogos zónákat jelölnek ki, szabadtéri nappalikká alakítják az utcák egy-egy szakaszát, fákat ültetnek és biztonságosabbá teszik a gyerekek számára az iskolába járást. És egy kampányt is indítanak, hogy véget vessenek az áruszállító teherautók járdán parkolásának, ami egyre nagyobb divat Bécsben.

Josefstadtban (8. kerület), a Pfeilgasséban található iskolakomplexum előtt zöldterületté alakítják az aszfaltozott parkolót, ahol utcabútorok, szökőkút és sok új fa teszi kellemesebbé a tartózkodást. Ezen kívül még idén kizöldítenek két további utcát is. Bécs 16. kerülete, Ottakring már az elmúlt évtizedben megkezdte az utcák gyalogosbarát átalakítását, úgyhogy idén a Grubergasséban található iskola előtti teret alakítják át úgy, hogy teljesen autómentes legyen. Hogy a gyerekek biztonságosan juthassanak el az iskolába, beláthatóbbá teszik a kereszteződéseket.

A kerületek gyalogosbarát fejlesztési terve kiegészíti Bécsnek azt a törekvését, hogy visszaadják a várost az embereknek. Három további kerület – Favoriten, Meidling és Rudolfsheim-Fünfhaus – még az idén elkészíti a maga gyalogosbarát fejlesztési tervét.

 

 

 

Copyright: Stadt Wien/Christian Fürthner

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.