Gyarapítaná óriáspanda családját egy mexikói állatkert

Két kínai szakembert hívnak a park nőstényének mesterséges megtermékenyítéséhez, mert az óráspandák fogságban való szaporítása nem könnyű feladat.

Nőstény óriáspandájának mesterséges megtermékenyítésével készül gyarapítani pandapopulációját a mexikóvárosi Chapultepec Állatkert. Mexikó fővárosának környezetvédelmi tanácsosa, Martha Delgado bejelentése szerint két kínai szakértő érkezik a mexikói fővárosba a következő napokban. A 22 esztendős Hszin Hszin nevű nőstény, amelynek neve reményt jelent, a tervek szerint jövő év áprilisában fog átesni a beavatkozáson. A pandák fogságban való szaporítása nagyon nehéz vállalkozás, mivel a nőstényeknél a peteérés ideje mindössze egyszer jön el évente, és csak ez alatt a két-három nap alatt tudnak megtermékenyülni. A hímek azonban gyakran nem élnek a tiszavirág életű lehetőséggel. Hszin Hszin születése óta nem jött világra újabb pandabocs a Chapultepec Állatkertben. Az 1990-ben született nőstény annak a pandapárnak a harmadik generációs leszármazottja, amelyet 1975-ben ajándékozott Kína Mexikónak a két ország közötti barátság jelképeként.

Ajánlott tartalom

ITM-államtitkár: több ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze a TeSzedd! akció önkéntesei

A kilencedik alkalommal megrendezett TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióban idén is több ezer tonna hulladéktól szabadították meg környezetüket az önkéntesek a múlt héten - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden.