Gyengültek a passzátszelek

A mérési módszer korrigálásával hawaii kutatók megállapították, hogy 1950 óta jelentősen gyengültek a passzátszelek az Atlanti-óceánon.

Ez és az óceánok felszínének felmelegedése okozhatja az esőzéseket a part menti országokban – mutattak rá Tokinaga Hiroki és Sang-Ping Hszie (Shang-Ping Xie), a Hawaii Egyetem nemzetközi kutatóközpontjának munkatársai a Nature Geoscience című brit szaklapban közölt tanulmányukban.
A passzátszelek a trópusokon előforduló szelek, melyek állandóságukról nevezetesek. Határuk körülbelül 30 szélességi fokra van az Egyenlítőtől Északra és Délre, az északi félgömbön Észak-keletről, Dél-kelet felől fújnak. Nagy kiterjedésük és a tenger mozgására állandóan gyakorolt hatásuknál fogva a Föld legfontosabb szélrendszerének mondják. Az angolok kereskedelmi szeleknek is nevezik, mert annak idején ezek segítségével jutottak el hajóik az Újvilágba.

Az eddigi mérések azt vélték bizonyítani, hogy az elmúlt hatvan évben az óceánok felett fújó szelek erősebbek lettek. A kutatók szerint viszont a megváltozott mérési magasságok miatt ezek torz eredmények.
A tenger feletti szelek sebességét ugyanis többnyire hajók segítségével mérik. Mivel az elmúlt években a hajók mérete megnőtt, a szelek mérését végző szerkezetek – úgynevezett anemo-méterek – is magasabbra kerültek.
A hiba ellensúlyozására a kutatók inkább a hullámok magasságából kezdtek kalkulálni, és épp ellenkező eredményre jutottak: vizsgálataik szerint gyengült a passzátszél.

Az új mérési értékek a klímamodellek tökéletesebb elkészítésében is segítik a tudósokat.
A passzátszelek változásának és a víz felmelegedésének hátterében a kutatók szerint az ember áll: az elmúlt évtizedekben kibocsátott aeroszolok idézték elő a jelenségeket. Az aeroszolok az áramló levegőben lévő részecskék vagy folyadékcseppek, amelyek például az autók kipufogójából vagy a kohókból, kéményekből koromként kerülnek a levegőbe.

Ajánlott tartalom

A biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti. Ti is tehettek az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében!