Gyors ütemben sivatagosodik el India

India területének közel egynegyede már sivatag vagy jelenleg sivatagosodik el az erdőirtás és a túllegeltetés hatására – derül ki az indiai kormány megbízásából készült kutatásból, mely az első országos szintű felmérés a témában.

A műholdfelvételek tanúsága szerint elsősorban Észak- és Nyugat-Indiát sújtja a jelenség, de az egész ország felszíni természeti erőforrásaira hatalmas nyomás nehezedik. A napokban megjelent tanulmány szerzői emlékeztetnek: a világ földterületének 2,4 százalékát lefedő India tartja el a föld lakosságának 16,7, a világ szarvasmarha-állományának 18 százalékát.
A cikk az erdőirtás és a túllegeltetés mellett az elsivatagosodás okaként említi a csapadék gyakoriságának és mennyiségének változását, valamint a víz és szél okozta eróziót is.
Összességében a talaj pusztulása az ország területének 32 százalékára jellemző, a leginkább érintett államok Rádzsasztán,     Kasmír, Gudzsarát és Mahárástra – olvasható a jelentésben.

Korábban a héten jelent meg a McKinsey tanácsadó cég tanulmánya, mely szerint India vízigénye várhatóan megduplázódik 2030-ig, aminek következtében kiszáradhatnak a folyók vízgyűjtő területei. A McKinsey becslései szerint a rizs, búza és cukor iránti növekvő kereslet hatására India hatalmas mezőgazdasága 2030-ra 1500 milliárd köbméter vizet fogyaszthat, a kínai mezőgazdaság igényének közel kétszeresét.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.