Kétszer-háromszor gyorsabban melegszik a Golf-áramlat az Atlanti-óceánnál német tudósok megfigyelései szerint.

Gyorsabban melegszik a Golf-áramlat az Atlanti-óceánnál

Kétszer-háromszor gyorsabban melegszik a Golf-áramlat az Atlanti-óceánnál német tudósok megfigyelései szerint.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány adatai nemzetközi kutatócsoport megfigyelésein és szimulációkon alapulnak. Ezek szerint a Golf-áramlat hőmérséklete az elmúlt száz évben 1,2 Celsius-fokkal, míg az Atlanti-óceán 0,4 fokkal emelkedett. A Németország északi vidékén, Kielben működő Helmholtz Óceánkutató Központ szerint a jelenség más óceánok gyors áramlataira is igaz: helytálló a Japán és az Ausztrália, vagy épp a Brazília és az Afrika déli része előtti áramlatokra. A Golf-áramlat az egyik legerősebb tengeri áramlat. Az általa Amerikából Európába szállított meleg felelős Közép- és Észak-Európa viszonylag enyhe éghajlatáért. Az áramlat forrása a Mexikói-öbölben van, onnan visz másodpercenként akár 100 millió köbméter vizet észak felé az Egyesült Államok keleti partja mentén.

A kutatók azt vizsgálták, milyen mértékben változtak az ilyen meleg áramlatok az elmúlt évszázad során. Kiderült, az áramlatok felmelegedése jelentős mértékű és kisebb változásokkal jár együtt. Ezek a változások viszont hatással lehetnek az óceánban zajló szén-dioxid-felvételre, amely magasabb hőmérséklet mellett csekélyebb.„Összességében a hőmérsékleteket vizsgáló nyolc különböző adatbankot elemeztünk, a tengeráramlatok egy nagyfelbontású óceánmodelljével pedig az adatokat felhasználva szimulációt végeztünk. Ezek alapján fel tudtuk tárni, hogy a nyugaton lévő part menti régiókban jóval magasabb volt a felmelegedés a globális átlagnál” – magyarázta Martin Visbeck, az óceánok fizikájával foglalkozó szakember. A jelenség okai azonban még nem egyértelműek. „Minden arra utal, hogy az óceánok globális áramlásában az éghajlatváltozás miatti változások zajlanak a szubtrópusok terjeszkedését okozva” – magyarázta Visbeck, aki szerint az óceánok hosszú távú megfigyelésére van szükség, mert szúrópróbaszerű mérésekkel igen nehéz felderíteni a kiváltó okokat.

Ajánlott tartalom

A Nap légkörét felmelegítő Alfvén-hullámokat észleltek a kutatók

Egy magyar-olasz vezetésű nemzetközi kutatócsoportnak elsőként sikerült közvetlen megfigyelésekkel torziós mágneses plazmahullámokat felfedeznie a Nap felszínén.