Gyorsabban térülhet meg a napelemes rendszer egy új inverteres fejlesztéssel

Az otthoni napelemek számára készült inverter négy változatban lesz elérhető.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az SMA új, egyfázisú hibrid invertereket fog néhány hónapon belül forgalomba hozni – számol be a PV Magazine. A német napelemes gyártó termékeinek hatásfoka eléri a 97,5 százalékot, az európai hatékonysági fokuk pedig 96,8 százalék. Az új inverterek négy változatban, 3,6 kilowattól 6 kilowattig terjedő teljesítménnyel lesznek kaphatóak. Az SMA egyfázisú hibrid invertereit kifejezetten lakossági, tetőre telepített napelemek számára fejlesztették ki. A németországi székhelyű invertergyártó a müncheni Intersolar Europe rendezvényen rántotta le a leplet az új termékcsaládról. A Sunny Boy Smart Energy nevű termék mérete 500 milliméterszer 586 milliméterszer 236 milliméter, súlya pedig mindössze 17,5 kilogramm. A transzformátor nélküli inverterek három maximális teljesítménypont-követési (maximum power point tracker, azaz MPPT) ponttal rendelkeznek, a hatásfokuk akár 97,5 százalék is lehet. Az MPPT feszültségtartománya 60 volt és 480 volt között van, a 3,6 kilowattos inverterek maximális fotovoltaikus bemeneti teljesítménye 7,2 kilowatt, míg a 6 kilowattos készülékeké 12 kilowatt. A maximális bemeneti feszültség 600 volt.

„A Sunny Boy Smart Energy a gyors akkumulátortöltési képességével tűnik ki” – olvasható az SMA közleményében. A cég szerint a hagyományos töltési teljesítményt az északi éghajlaton a kevés napsütéses óra és a sok felhőtakaró kihívás elé állítja, a Sunny Boy Smart Energy gyors töltése azonban lehetővé teszi, hogy több napenergiát gyűjtsön be, illetve tároljon el a rendszer abban a néhány órában. A megközelítésnek köszönhetően az otthonok energiaellátása javulhat, az energiaköltségek pedig tovább csökkenhetnek.

Az inverterek IP65 védettségűek, mínusz 25 Celsius-fok és 60 Celsius-fok közötti hőmérséklet-tartományban működnek. A termékekhez 90 volt és 500 volt közötti feszültségű lítium-ion akkumulátorok tartoznak, amelyek 30 amper maximális töltési/kisütési áramerősséget támogatnak. Az új hibrid inverterek 2023 negyedik negyedévétől lesznek elérhetőek.

 

 

Kép: SMA

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.