Gyűrűzik a gólyákat Komárom-Esztergom megyében

Két természetvédő szervezet várja szombaton az érdeklődőket fehérgólya-fiókák gyűrűzésére és névadójára Komárom-Esztergom megyében.

Fehérgólya-fiókák gyűrűzésére és névadójára várja szombaton az érdeklődőket Komárom-Esztergom megye több településén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportja és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Az akció kilenc egymás utáni helyszínen zajlik, reggel nyolc órától. A rendezvényen a látogatók egy-egy fiókát közelről is megszemlélhetnek, betekintést kapnak a madárgyűrűzés rejtelmeibe, előadást hallhatnak a gólyák életmódjáról és védelméről – mondta el az MTI-nek Argai Sándor, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület gólyavédelmi programjának vezetője.

A gólyagyűrűzés pontos helyszínei és időpontjai megtalálhatók a szazvolgy.hu és a mme-komarom.hu oldalon. Késés a megadott időpontokhoz képest előfordulhat, de a programot minden helyszínen megtartják.

Komárom-Esztergom megye a vizes élőhelyek hiánya miatt az ország legritkábban lakott része a gólyák tekintetében, az állomány mindössze 20-30 pár között ingadozik.

Márciusban a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkatársai négy új fehérgólya-fészket alakítottak ki, a közvetlenül az elektromos vezetékekre rakott fészkeket a villanyoszlopok feletti, biztonságos tartókon építették újjá.

A gólyák védelmében az egyesület fészek-örökbefogadási programot indított, amelyre a szazvolgy@gmail.com lehet jelentkezni. Szeretnének minden fészeknek gondviselőt találni, aki tájékoztatja a szervezetet az egyes gólyapárokról, az életüket befolyásoló eseményekről.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.