Ha biztos befektetésre vágysz, gondolkodj megújulóban

A megújuló energiaforrások továbbra is biztonságos befektetésnek számítanak, mivel a tiszta energia ügyletek 2016 második negyedévében is virágoztak a piaci volatilitások ellenére az EY legfrissebb jelentése szerint – áll az EurActive cikkében.

A biztos befektetés

Az energia tranzakciók és trendek alapján ki lehet mondani, hogy a megújuló energiaforrások továbbra is vonzóak Európa-szerte, csak a tiszta energia ügyletek elérték a 4 milliárd dollárt a második negyedévben.
Az EY tanulmánya szerint a megújuló beruházások nagyrészt azoknak a trendeknek köszönhetőek, hogy a fejlett országokban egyre több helyen bukkan fel a megújuló energia, valamint a feltörekvő piacokon dinamikusan növekvő igényeknek.

A Brexit okozta bizonytalanság
A befektetők különösen érdekeltek az olyan tiszta energia eszközök által támogatott villamosenergia-vásárlási megállapodásokban, amelyek stabil és hosszú távú megtérülést jelentenek. Eközben kormányzati támogatással változik Európa – míg Németország és a britek nem fordítanak már annyit a megújuló energiára, addig Franciaország és Olaszország új forrásokat keresett a finanszírozáshoz. Az EY azt jósolja, hogy a befektetők át fogják csoportosítani tőkéjüket azokból az országokból, ahonnan elvonják a forrásokat oda, ahol erre többet fordítanak.

A tanulmány szerint a Brexit okozta bizonytalanságok a tervezett beruházások és az energiainfrastruktúra finanszírozásának késését eredményezi az Egyesül Királyságban, és a kereskedők várhatóan a magasabb hozamok felé fognak fordulni a kormány hosszú távú energiapolitikájának bizonytalansága miatt.

Regionális növekedés
A jelentés kiemeli, hogy két trend figyelhető meg. A befektetők fokozott érdeklődést mutatnak a megújuló energia és a potenciálisan új, felfutó energetikai technológiák iránt, különösen az energia tárolására és az akkumulátorokra.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Gravitációs elven működő erőművet építene Magyarország Bajorországban

Magyarország is részt venne a Bajorországba tervezett szivattyús energiatároló megépítésében; a magyar állami részvétel lehetőségéről tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Max Aicher csoport tulajdonosával 2021. július 10-én - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t közleményben.