Ha fenntartható úti célt keres a választás: Tokalj Hegyalja

Tokaj-Hegyalja lett a legfenntarthatóbb hazai úticél egy kutatás szerint; az Innotime Hungary online felmérésében a második helyen Hévíz, a harmadikon Esztergom és a Dunakanyar, a negyediken Balaton végzett, az ötödik pedig Eger lett.

A turisztikai és gazdaságfejlesztési stratégiák készítésével, piackutatással is foglalkozó cég MTI-nek küldött elemzése szerint az 1007 fős primer felmérés az egyéni és közösségi felelősség kérdéskörét járta körbe, azt is vizsgálva, hogy jelenleg miért tartanak fenntarthatónak egy-egy térséget ma Magyarországon, és mely térségekre tekintenek fenntartható úticélként a válaszadók. A válaszadók csaknem 40 százaléka számára fontos a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tétele, negyedüknek ugyanakkor nincs elég információja ahhoz, hogy a kérdésben nyilatkozzon, ami azt mutatja, hogy sokkal intenzívebb kommunikációra lenne szükség a témában – írták. A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

A válaszadók 54 százaléka csak akkor nyitott arra, hogy fenntartható úticélokat válasszon, ha az adott térség ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során, és csak a 15 százalékuk lenne hajlandó változtatni az utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében. A válaszadók 45 százaléka számára nem meghatározó a nyaralás, pihenés megtervezésekor, hogy az adott úticél közvetít-e fenntarthatósági értékeket, például fókuszba helyezi-e a helyi közösség erősítését vagy éppen a negatív környezeti hatások csökkentését, bár reményt keltő a kutatás alapján, hogy további 29 százalékuk az ilyen úticélokat preferálja, ha árban elérhető – jegyezték meg. A válaszadók elsősorban a természetjáráshoz (67 százalék), illetve a falusi térségekhez kötődő (54 százalék), anyagilag elérhető (34 százalék) térségekre tekintenek fenntartható úticélként.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.