Ha napelemekre pályázott, jó hír érkezett önnek!

Napelemes rendszer kiépítésére 3 millió forint, 100 százalékban vissza nem térítendő támogatasra pályázottak a kormány akarata szerint mind megkapják az összeget.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Jelentősen átalakították a néhány hónapja elindított napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat kiírását – számolt be a Portfolio. A programot regionális bontásban, eredetileg négy ütemben valósították volna meg. Az első ütem már le is zárult, és most úgy tűnik, hogy a lebonyolítók az eddigi tapasztalatok alapján finomítottak a szabályokon. A pályázás legfőbb feltétele, hogy a résztvevő ingatlanban a tulajdonosok 2020-as átlagjövedelme nem haladja meg a 4,85 millió forintot. A programban két beruházási kategória számolható el: tetőre telepített napelemes rendszer kialakítása; illetve napelemes rendszer kiépítése, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálása, villamosenergia-tároló beépítése és nyílászáró cseréje. Előbbire legfeljebb bruttó 2,9, utóbbira pedig 11,3 millió forint 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás kapható. Pályázni csakis elektronikusan lehet. Hosszú előkészületet követően tavaly december elején indult el program, amelyet kifejezetten az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára dolgoztak ki.

A pályázati felhívás nyári tervezetéhez képest a végleges verzióban nagyon fontos különbség volt, hogy kialakítottak egy olyan pontrendszert, amely az igénylők között az adott ingatlanban élő gyermekek száma, valamint az otthon földrajzi elhelyezkedése alapján állított fel egy rangsort. A módosítással a célzottságot akarták fokozni, hogy valóban a rászoruló családok élhessenek a program kínálta lehetőségekkel. Érdekes módon az akkori változtatást nem igazán verték nagy dobra, ahogy a mostani módosításokat sem. Elképzelhető, hogy a bevezetett pontrendszer sokakat elbizonytalanított, több háztartás is lehetett, ahol a kevés gyermek és az ingatlan kedvező helyzete miatt végül nem pályáztak. Az új kiírás március 4-én jelent meg, ez a korábbi változattal ellentétben nem 69, csupán 63 oldalas. Három nap múlva publikálták azt az összefoglalót, amelyben áttekintették a módosításokat, nem sokkal később pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium is kiadott egy közleményt.

Vége a pontrendszernek

A friss verzióból eltűnt a fentebb említett pontrendszer, ezért immár nem 24, hanem csak 5 tartalmi értékelési szempontnak kell megfelelnie az igénylőknek. Ez azzal is jár, hogy az elbírálás folyamata is módosul: végül mégsem a pontrendszer rangsora alapján, hanem a pályázatok feldolgozásának sorrendjében, a forrás kimerüléséig adják a támogatást. A döntéshozatalt illetően változás továbbá, hogy míg korábban a beadási kör lezárása utáni 30 napon belülre ígérték a támogató vagy elutasító döntést, addig most már nincs konkrét időkorlát. Úgy tűnik, azok, akik az első ütemben pályáztak, az elkövetkező hetekre várhatják az eredményeket. Ahogy az már korábban is sejthető volt, a vártnál jóval többen igényelték a támogatást, a kiíró ezért döntött úgy, hogy az mindenkinek jár, aki az utólag átdolgozott feltételrendszernek megfelel.

Nyertes pályázati értesítő. Forrás: olvasónk

Ezzel együtt a hátramaradó három ütemből csupán egyet hagytak meg, ez régiótól függően idén szeptemberben, illetve októberben nyílik majd meg. A kiíró döntésének értelmében a megmaradt két pályázati körben a teljes keret mind a 201 milliárd forintját ki fogják osztani. Ami a módosított kiírásban még szemet szúrhat: korábban maximum 34920 nyertes pályázatról írták, a szám viszont mostanra 45 ezerre nőtt. Pusztán a napelemes kategóriában 23320-ről 28360-ra, a kombinált beruházásoknál pedig 11600-ról 16640-re emelték a felső korlátot. Érdemes továbbá kiemelni, hogy a kivitelezésre rendelkezésre álló időt is meghosszabbították – a napelemes kategória esetében 6, a komplex beruházásoknál 8 hónappal. Az biztos, hogy a pályázat eddig komoly érdeklődést váltott ki, és ezt nemcsak a döntéshozók, hanem a hazai piaci szereplők is érzékelték.

Az általunk korábban megkérdezett vállalkozások szerint 2021 a nehézségek ellenére is üzletileg kifejezetten jó év volt, komoly érdeklődési hullám alakult ki. Rengetegen akartak napelemet vásárolni, ebben pedig azoknak a programoknak is megkerülhetetlen szerepük volt, amelyek az ilyen típusú beruházásokat segítik.

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.