Ha kevesebb rezsi helyett több adót fizetünk, akkor jobban élünk?

Jókora lyukat ütött az államkasszában a rezsiharc, aminek következtében jövőre is több mint 100 milliárd forintnyi adóbevételtől esik el a költségvetés. Ezzel párhuzamosan az elmúlt két évben a lakosság által befizetett adók mértéke jelentősen megnőtt, és meghaladja a rezsicsökkentésből származó megtakarításokat.

Az Állami Számvevőszék idén is elküldte a következő évi költségvetési tervezetről írott véleményét a Költségvetési Tanácsnak. Az anyag hivatkozik a Nemzetgazdasági Minisztérium számítására, mely szerint a 2013. januári első rezsicsökkentés óta évi 15 milliárd forinttal csökkent az energiaellátók jövedelemadójából befolyt összeg. Ennek oka, hogy az adó megfizetésére kötelezett energiaszolgáltatók, – kereskedők, -termelők, bányavállalkozók stb. alacsonyabb bevételeket érnek el, és emiatt kevesebb adófizetési kötelezettségük keletkezik. A minisztérium és az ÁSZ a jövő évben is hasonló mértékű kiesésre számít.

A hivatkozott számítás szerint az elmúlt két évben évi 15-19 milliárddal kevesebb társasági adó folyt be a rezsicsökkentés által érintett vállalatoktól, eredményességük csökkenése miatt. 2015-re 19 milliárd forintos kiesést valószínűsítenek a szakértők.

Az ÁSZ szakmai anyaga szerint a „rezsicsökkentés hatása az ÁFA-bevételeknél is megmutatkozik, azonban ennek hatása nem került számszerűsítésre”. Ugyanakkor tavaly a Policy Agenda a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adatait felhasználva vizsgálta az elmaradt ÁFA-bevételek nagyságát. Számításuk szerint az állam közel 40 milliárd forintról mondott le azáltal, hogy az első és a második rezsicsökkentés során csökkent a lakossági áram- és gázár, és így ezek ÁFA-tartalma is. A harmadik rezsicsökkentési hullám hatása nem ismert, mindenesetre ezek alapján az ÁFA-kiesés 2015-ben is legalább 40 milliárd forintra tehető.

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal jelentései szerint 2013-ban és 2014-ben évi 40 milliárd forinttal kevesebb bányajáradék folyt be a 2012. évihez képest. Az állam a jövő évi költségvetésben ennél is kevesebbet vár.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.