Ha lemaradt a 100 százalékig vissza nem térítendő napelemekről, mutatunk egy másik napelemes pályázatot

Egészen 2022 év végéig pályázhat az otthonfelújítási programban.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

2021 vége és 2022 eleje a napelemes piacon a 100 százalékig vissza nem térítendő támogatástól volt hangos. Az alacsony jövedelmű háztartásokat megcélzó, a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokat segítő program négy ütemben, regionális bontásban valósul meg. Az első szakasz 2021 december 6-án nyílt meg, az ütem pedig 2022 február 3-án már le is zárult. Mindez azt jelenti, hogy a pályázási lehetőségig régiótól függően egészen idén szeptemberig vagy októberig kell még várni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyéb módon ne szerezhetnének segítséget a háztartások a napelemes projektekhez. Bár az utóbbi időkben – épp a 100 százalékos támogatás miatt – talán kevesebb szó esett róla, az úgynevezett otthonfelújítási program keretében is megvalósíthatóak az ilyen típusú beruházások.
A jelen állás szerint 2022. december 31-ig elérhető támogatás olyan szülők számára érhető el, akiknek háztartásában legalább egy, 25 év alatti gyermekük él. A programból az elvált szülőket sem zárták ki.

A csomag lényege, hogy utólag, a számlák bemutatásával az igénylő legfeljebb a beruházás keretének felét, 3 millió forintot kaphat vissza. Az összeget a munkadíj és az anyagköltség után 50-50 százalékban osztják el, nem egyenlő értékek esetén pedig az alacsonyabbat veszik alapul. A támogatás mellett egy otthonfelújítási kölcsönt is elindítottak, hogy segítsék az önfinanszírozást. A programban meghatározott, de rendkívül sokféle kül- és beltéri projekttel lehet részt venni.

A pályázaton akár napelemes beruházás is elszámolható, sőt a szakértők szerint a támogatás kínálta lehetőségeket az egyik legjobban éppen egy ilyen rendszer telepítésével tudjuk kiaknázni. Azt, hogy a csomag mennyire kedvez az ilyen típusú beruházásoknak, a hazai napelemes piac tavalyi tapasztalatai is jól mutatják. A pandémia és a globális utánpótlási nehézségek ellenére több magyarországi cég is rekordévet zárt, ebben pedig az otthonfelújítási program okozta hatalmas érdeklődési hullámnak is nagy szerepe volt.

Ajánlott tartalom

Egyre több pénzintézet kínál hiteltermékeket energetikai korszerűsítésre

A jegybanki elvárásokkal összhangban egyre több bank kínál hitelkonstrukciókat az ingatlanok energetikai korszerűsítésére; a pénzintézeteknek az MTI kérdésére küldött válaszaiból kiderül, hogy az OTP Banknak és az UniCredit Banknak van már ilyen célú hitele, a CIB Bank fontolgatja a termékpaletta bővítését ebbe az irányba, a K&H pedig augusztus elejétől vezetett be ilyen terméket.