Ha lemaradt a 100 százalékig vissza nem térítendő napelemekről, mutatunk egy másik napelemes pályázatot

Egészen 2022 év végéig pályázhat az otthonfelújítási programban.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

2021 vége és 2022 eleje a napelemes piacon a 100 százalékig vissza nem térítendő támogatástól volt hangos. Az alacsony jövedelmű háztartásokat megcélzó, a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokat segítő program négy ütemben, regionális bontásban valósul meg. Az első szakasz 2021 december 6-án nyílt meg, az ütem pedig 2022 február 3-án már le is zárult. Mindez azt jelenti, hogy a pályázási lehetőségig régiótól függően egészen idén szeptemberig vagy októberig kell még várni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyéb módon ne szerezhetnének segítséget a háztartások a napelemes projektekhez. Bár az utóbbi időkben – épp a 100 százalékos támogatás miatt – talán kevesebb szó esett róla, az úgynevezett otthonfelújítási program keretében is megvalósíthatóak az ilyen típusú beruházások.
A jelen állás szerint 2022. december 31-ig elérhető támogatás olyan szülők számára érhető el, akiknek háztartásában legalább egy, 25 év alatti gyermekük él. A programból az elvált szülőket sem zárták ki.

A csomag lényege, hogy utólag, a számlák bemutatásával az igénylő legfeljebb a beruházás keretének felét, 3 millió forintot kaphat vissza. Az összeget a munkadíj és az anyagköltség után 50-50 százalékban osztják el, nem egyenlő értékek esetén pedig az alacsonyabbat veszik alapul. A támogatás mellett egy otthonfelújítási kölcsönt is elindítottak, hogy segítsék az önfinanszírozást. A programban meghatározott, de rendkívül sokféle kül- és beltéri projekttel lehet részt venni.

A pályázaton akár napelemes beruházás is elszámolható, sőt a szakértők szerint a támogatás kínálta lehetőségeket az egyik legjobban éppen egy ilyen rendszer telepítésével tudjuk kiaknázni. Azt, hogy a csomag mennyire kedvez az ilyen típusú beruházásoknak, a hazai napelemes piac tavalyi tapasztalatai is jól mutatják. A pandémia és a globális utánpótlási nehézségek ellenére több magyarországi cég is rekordévet zárt, ebben pedig az otthonfelújítási program okozta hatalmas érdeklődési hullámnak is nagy szerepe volt.

Ajánlott tartalom

Felülvizsgálják a napelem csatlakozási stoppot! Változás jöhet!

Már vizsgálják azt a szabályzást, amely a betáplálási stoppal komoly akadályt gördített a lakossági napelemes rendszerek elé.