Habüveg hőszigetelő-anyag gyártásába kezd a pécsi Hungaro Energy Kft.

Az építőiparban hőszigetelésre használható habüveg gyártását kezdi meg a földgáz és villamos energia értékesítéssel, ehhez kapcsolódó karbantartási tevékenységekkel és energetikai tanácsadással foglalkozó pécsi Hungaro Energy Földgáz, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A magyar tulajdonú, 2008 óta működő cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pluszban (Ginop+) nyert 1,5 milliárd forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást a vállalkozás új tevékenységnek elindítására és az ehhez szükséges technológiai háttér megteremtésére. A projekt keretében a habüveg előállításához szükséges eszközöket – így üveghulladékot feldolgozó, üvegcserepet és üveglisztet előállító, és habüveget létrehozó gyártósort, továbbá egy 40 kilowatt teljesítményű biomassza kazánt – szerzett be a társaság. Az építőiparban hasznosítható szigetelőanyag, habüveg előállításába azért fogott bele a cég a közlemény szerint, mert piaci rést fedeztek fel az elhasználódott kommunális és ipari üveghulladék – így palackok, befőttes üvegek, ablakok, szélvédők – hatékony újrafeldolgozása terén.

A vállalkozás új fejlesztése a társaság várakozásai szerint azért lesz piacképes, mert – az építésügyi, környezetvédelmi előírások szigorodása és a beruházók energiahatékony technológiák iránti törekvése miatt – már rövid távon robbanásszerűen fog növekedni a habüveg iránti kereslet a térségben. A Hungaro Energy Földgáz, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. nettó árbevétele a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2023-ban 41,852 milliárd forint, egy évvel korábban pedig 8,884 milliárd forint volt úgy, hogy bevételeinek több mint ötödét exporttevékenységgel érte el. A vállalkozás 2023-ban 141 millió forint nyereséggel zárt, 2022-ben 195 millió forint volt az adózott eredménye.

Ajánlott tartalom

Árvíz – Áder János: a következő napok kritikusak lehetnek a föld töltéseknél

Az árvíz elleni védekezés most egy 500 kilométeres védvonalon zajlik, a magyar vízügyeseknek megvan a kellő tapasztalata és rutinja, hogy az érkező óriási víztömeget a gátak között tudják tartani - mondta Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Budapesten.