Hajlékony és nagyon könnyű napelemek hajthatják az elektromos autókat

A Sharp szerint hajlékony és könnyű eszközének megannyi felhasználási módja lehet a közlekedésben.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Egy hármas átmenetű, a napelemes cellát finom rétegek között tartó fotovoltaikus prototípussal ért el izgalmas eredményeket a Sharp Corporation napelemes leányvállalata – számol be a PV Magazine. A hajlékony és könnyű modult a tervek szerint igen széles körben alkalmazhatják majd a különböző járművekben. A rendszer 32,65 százalékos hatékonyságot ért el, ez jobb, mint a Sharp által 2016-ban tervezett hasonló eszköz 31,17 százalékos hatékonysága. A Sharp a japán Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet programjának keretében készítette el a könnyű, hajlékony és praktikus méretű modult. A projektben járművek számára fejlesztenek napelemeket. Sok szakértő úgy gondolja, hogy az elektromos autók napelemekkel történő közvetlen áramellátása jelentheti a jövőt a közlekedésben. A Sharp szerint eszközük a hatékonyság szempontjából rekordernek számít, a rendszerben a napelemes cellát vékony rétegek veszik körbe. Az eszközt különböző járművekben használhatják egy olyan területen, ahol magas hatékonyságra és könnyű dizájnra van szükség. Az egyes modulok nagyjából 29-szer 34 centiméteresek, és mindössze 56 grammosak.

A napelemhez egy olyan szabadalmaztatott struktúra tartozik, amely három fényelnyelő rétegből épül fel, alul indium-gallium-arzeniddel. A megoldásnak köszönhetően a napfény hatékonyan elektromos árammá alakítható. Hasonló szerkezetű, de kisebb napelemes cellák elértek magasabb hatékonyságot, ezek ugyanakkor méretükből adódóan kereskedelmileg nem életképesek. A Sharp azt tervezi, hogy folytatja a kutatás-fejlesztést, hogy még hatékonyabb és olcsóbb modulokat hozhasson létre. Az eszközöket elektromos járművekben és repülőkben alkalmazhatják. Az elektromos autók közvetlen áramellátását biztosító napelemek egy nap sokkal kényelmesebbé, környezetbarátabbá és olcsóbbá tehetik az utazást. A Sharp célja az, hogy 2050-re olyan, a hajlított formákhoz jól illeszkedő napelemeket készítsen, amelyet járműtípusok sokaságában használhatják.

Ajánlott tartalom

Megfelelő szigetelés és nyílászáró fűtési költségei lefelezéséhez

Az új rezsiszabályok életbe lépésével számos háztartásban indult meg a dilemma, hogyan is lehetne a fűtést korszerűsíteni. Arra azonban nem biztos, hogy mindenki „számszerűen” gondolt, hogy mennyire energiapazarlók is a 70-es, 80-as években épült otthonok. Cikkünkből egyértelműen kiderül, miért is annyira fontos a fűtésrendszer átalakítása mellett a megfelelő szigeteléssel és a nyílászáró cserével is foglalkozni.