Halálzóna jött létre Ománnál

120 millió ember élelmezése is veszélybe kerülhet a rengeteg alga miatt, ami Omán és India között terjedt el az óceánban. A smaragdzöld, űrből is látható algák agresszíven terjednek, sokféle táplálékot megesznek és miattuk csökken a víz oxigénszintje, amit a halak nehezen visel el.

Az elszaporodott algákat kevés állat fogyasztja (ezért is tudnak gyorsan terjedni), de egy medúzafaj előszeretettel lakmározik az algából. Ez a medúzafaj ezért elterjedt, ráadásul természetes ellenfele sem nagyon van. A meghalt medúzák pedig lesüllyednek a tenger fenekére, miközben oylan kémiai folyamatok játszódnak le, amik kivonják a vízből az oxigént, írja a Quartz.

Az alacsony oxigénszint rossz hatással van a többi élőlényre, ezért csökken a környéken a halászat hatékonysága. Ománi halászok tavaly az ötödével kevesebb halat fogtak például, mint amit megszoktak. Ez nagyon sok ember életét veszélyezteti, mivel a környéken sokan fogyasztanak tengeri élőlényeket.

Rossz hír, hogy a vízben lévő alacsony oxigénszint csaknem minden élőlényt megvisel, kivéve az algákat. Ezért az agresszív és veszélyes algák mindent kiirtanak, kivéve saját magukat.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász-alkalmazás

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget - mondta el Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.