Halálzóna jött létre Ománnál

120 millió ember élelmezése is veszélybe kerülhet a rengeteg alga miatt, ami Omán és India között terjedt el az óceánban. A smaragdzöld, űrből is látható algák agresszíven terjednek, sokféle táplálékot megesznek és miattuk csökken a víz oxigénszintje, amit a halak nehezen visel el.

Az elszaporodott algákat kevés állat fogyasztja (ezért is tudnak gyorsan terjedni), de egy medúzafaj előszeretettel lakmározik az algából. Ez a medúzafaj ezért elterjedt, ráadásul természetes ellenfele sem nagyon van. A meghalt medúzák pedig lesüllyednek a tenger fenekére, miközben oylan kémiai folyamatok játszódnak le, amik kivonják a vízből az oxigént, írja a Quartz.

Az alacsony oxigénszint rossz hatással van a többi élőlényre, ezért csökken a környéken a halászat hatékonysága. Ománi halászok tavaly az ötödével kevesebb halat fogtak például, mint amit megszoktak. Ez nagyon sok ember életét veszélyezteti, mivel a környéken sokan fogyasztanak tengeri élőlényeket.

Rossz hír, hogy a vízben lévő alacsony oxigénszint csaknem minden élőlényt megvisel, kivéve az algákat. Ezért az agresszív és veszélyes algák mindent kiirtanak, kivéve saját magukat.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Meteorológus: Budapesten egyre több a nyári extrém eső, de a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus kedden közzétett cikkében.