Halcsaliként végzi a folyami delfin

Az amazonasi folyami delfin állománya erőteljesen megcsappant az elmúlt évtizedben. A jelenség oka, hogy kiváló halcsali készül belőle.

Az amazonasi folyami delfin (Inia geoffrensis) a három ismert valódi folyami delfin faj legnagyobbika. Testhossza elérheti a két és fél métert, testsúlya a 180 kilogrammot. Súlyát egyrészt zsíros húsa okozza, és ez a veszte is.
A kolumbiaiak ugyanis igen kedvelik a Calophysus macropterus elnevezésű harcsafajt, amely pedig zsíros hússal könnyűszerrel kifogható. A piracatinga néven is emlegetett harcsa Brazíliából Kolumbiába irányuló exportja megháromszorozódott az elmúlt három évben.

Az ízletes hal kilójáért mintegy 140 forintnyi pénzt kapnak a halászok, egy leölt folyami delfin húsa pedig ötszáz kiló piracatinga kifogásához elegendő. Ezzel pár éjszaka alatt megkereshető a brazil minimálbér kétszerese. A gyors profit egyre több halászt vonz a folyóhoz, hogy leölje a békés emlősöket. Még csak vadászni sem kell rájuk – a kíváncsi delfinek odaúsznak a hajókhoz, ahonnét azután megszigonyozzák őket.

folyami delfin

Minderről Vera da Silva számolt be, aki a brazil Amazonas-kutató Intézet (INPA) számára vizsgálja a delfineket. A projekt 17 éve tart, azóta a megfigyelt folyószakaszon minden évben mintegy hét százalékkal csökkent a folyami delfinek száma. Tíz éve a pusztulás elsődleges oka a csalihús beszerzése.
Mindössze 5 természetvédelmi őr hivatott megakadályozni a régóta illegális delfinvadászatot 1,4 millió négyzetkilométeren – Magyarország területének tizenötszörösén. – Jelen pillanatban az erdőirtásra irányul a kormány figyelme – magyarázta Andrey Silva, a brazil környezetvédelmi hatóság (Ibama) szóvivője a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint (www.spiegel.de).

A faj állománynagyságáról semmi biztosat nem lehet tudni. A veszélyeztetett állatok vörös könyvében a folyami delfin “hiányos adatbázis” címszó alatt szerepel. A WWF természetvédelmi szervezet becslései nemrégiben tízezer egyedre jutottak, ami stabil populáció lenne. A brazil természetvédők azonban másképp látják a helyzetet, tudván, hogy az utóbbi időkben pusztán egy 11 ezer hektáros területet lefedő folyószakaszon 1500 kizsigerelt delfint számoltak meg évente.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.