Hamarosan a klímamenekültek is útnak indulnak

A gazdasági, politikai és biztonsági válsággal fenyeget a közel-keleti vízhelyzet: a következő 25 évben olyan mértékben csappannak meg a régió vízkészletei, hogy az újabb konfliktusokhoz és így újabb jelentős menekültáradathoz vezet majd, írja a Guardian.

A Közel-Keleten az utóbbi években egyre többször söpörtek végig korábban példátlan, akár hetekig tartó hőhullámok. Az így kialakult vízhiány a World Resources Institute (WRI) szerint a szíriai polgárháború kirobbanásához is hozzájárult.

“A megfogyatkozó vízkészletek és a helyzet rossz kezelése miatt körülbelül másfél millió ember – főként pásztorok és farmerek – vesztette el a megélhetési lehetőségét és költözött ezért a városokba Szíriában, ami nagyban hozzájárult a konfliktusok elmélyüléséhez” , írja a WRI egy jelentésben.

A világ vízhiánnyal leginkább fenyegetett 33 országa közül 14 a Közel-Keleten és Észak-Afrikában található a WRI szerint. Mivel ezekben az országokban meglehetősen gyorsan nő, ezért a közeljövőben a vízfogyasztási igény is növekedni fog, nem csak családi, hanem ipari szinten. Az viszont egyelőre nem világos, hogyan fogják kielégíteni majd ezt a növekvő igényt, hiszen a régiói folyói látványosan apadnak, vagy súlyosan szennyezettek.

A klímaváltozás nem könnyíti meg a tervezést, ugyanis a globális felmelegedés miatt egyes helyeken a szokásosnál több eső, más helyeken viszont jóval kevesebb fog esni, így valahol árvizek, valahol pedig szárazság pusztít majd a régióban.

A Közel-Keleten már korábban is voltak víz miatt konfliktusok, a vízkészletek fontos szerepet játszanak például az Izrael és Palesztina közötti konfliktusban is.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A műanyagszennyezés csökkentése érdekében reformokat javasolnak

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre - derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából, amelyben a szakemberek egy átfogó, nemzetközi műanyag-korlátozási egyezmény megkötését szorgalmazzák.