Hamarosan érkezik a Super73 elektromos motorja, 160 km-es hatótávval

A vártnál jóval előbb elérhetővé válhat a SUPER73 könnyű elektromos motorja.

A Los Angeles-i székhelyű, e-biciklikkel foglalkozó SUPER73 által korábban bemutatott könnyű elektromos motorkerékpár, a SUPER73 C1X sokak érdeklődését felkeltette. Úgy tűnik, az ügyfeleknek már nem kell sokat várniuk a modellre, igaz, az ár egyelőre kérdéses – számol be az okodrive.hu.

Az Orange County Business Journal legújabb jelentése alapján a SUPER73 C1X várhatóan már idén tavasszal megjelenik. A vállalat egy évvel ezelőtt még azt ígérte, hogy a motor gyártása előreláthatóan 2023 végén kezdődik meg, most tehát úgy tűnik, a folyamat jelentősen lerövidült, a SUPER73 gyakorlatilag felére csökkentette a fejlesztési időt.

A négy mérnökből álló csapat tagja két korábbi Rivian-alkalmazott. Az elektromos teherautó-gyártó Rivian egyébként egy saját elektromos kerékpáron dolgozik olyan tervezők segítségével, akiket éppen e-biciklis cégektől csábítottak el. Elképzelhető, hogy a SUPER73 C1X előbb fog megjelenni, mint a Rivian terméke.

Az elektromos motor specifikációi egyelőre nem ismertek, de azért a vállalat alapvető célkitűzéseire lehet következtetni. A végsebesség legalább 120 kilométer per óra, a maximális hatótávolság pedig 160 kilométer lesz. A legtöbb könnyű elektromos motorkerékpárokra szakosodott gyártó specifikációiból kiindulva azt is megállapítható, az akkumulátorpakk kapacitása legalább 5-6 kilowattóra.

Érdekes módon a SUPER73 modellje azok érdeklődését is felkeltette, akik még csak nem is motorosok. Egy ügyfelekkel végzett kutatás alapján az emberek 60 százaléka szerette volna, hogy a cég motorkerékpárt gyártson, annak ellenére, hogy a vásárlók 67 százaléka korábban nem ült motoron.

A specifikációkhoz hasonlóan az ár is kérdéses, mindenesetre úgy tűnik, a C1X több verzióban lesz elérhető, ami némi mozgásteret adhat. A belépő szintű motor várhatóan 10 ezer dollárnál (mintegy 3,5 millió forintnál) olcsóbb lesz, így sok vetélytárssal versenybe szállhat a vállalat. Jelképes összegért már elő lehet jegyezni a modellt.

Nem a SUPER73 az első elektromos kerékpárokkal foglalkozó vállalat, amely az e-motorok irányába is kacsintgat. A cég számára azonban komoly előnyt jelenthet, hogy meglévő modelljeik így is feszegetik a biciklik és motorok határát, tehát van némi tapasztalat a tervezésben.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.