Hamarosan festékként kenhetjük fel a napelemeket?

Koreai szakértőknek sikerült bebizonyítaniuk, hogy létre lehet hozni hatékony, nagy területű szerves napelemcellákat.

A Koreai Tudományos és Műszaki Egyetem csapata olyan szerves oldatot hozott létre, melyből nagy teljesítményű, nagy területű napelemek hozhatóak létre – írja az E&T Magazine. A szakértők a nyersanyag megszilárdulásának sebességét kontrollálva érték el az áttörést.

Laboratóriumi körülmények között, kis területeken már bebizonyították, hogy az oldatként felvihető napelemcellák megvalósíthatóak, a napelemes felület azonban rendszerint túl kicsi volt ahhoz, hogy a való életben is használható legyen. Ahogy a szakértők növelték a cellák nagyságát, úgy csökkent hatékonyságuk, illetve létrehozhatóságuk, ami ellehetetlenítette, hogy a piacon is életképes legyen a technológia.

He Dzsung Szon csapatával azt a mechanizmust vizsgálta, amely a réteg formálódását szabályozza, és amely a cellaméret módosításával együtt változik. A kutatók arra jutottak, hogy meglehetősen lassú, ahogy a cellakeverékből elpárolog az oldószer, és létrejön a napelemhez szükséges vékony réteg, a folyamat során ráadásul felhalmozódás és egyéb problémák jelentkezhetnek. A szakértők úgy vélik, hogy a jelenség felgyorsítása lehet a kulcs az életképes szervesnapelem-oldat megalkotásában.

Szon és kollégái olyan bevonási módszert alkalmaztak, melyet jellemzően laboratóriumokban szoktak használni. Ennek lényege, hogy a réteg létrehozása során az anyagot gyorsan forgatják, ezzel gyorsítva fel a párolgást. A technológiával olyan, viszonylag nagy szerves cellákat tudtak megalkotni, melyek 30 százalékkal hatékonyabbak a már elérhető napelemeknél. Szon szerint eredményeik nagyban hozzájárulhatnak az új generációs cellák hatékonyságának növeléséhez.

A szakértők régóta sejtik, hogy a szerves oldat segítségével megalkotható cellák komoly áttörést fognak elhozni a napelemek piacán. Elképzelhető, hogy egy nap a fotovoltaikus anyagokból festékeket hozhatunk létre, melyet különböző felületekre, például járművekre lehet majd felvinni. Ez a megoldás nemcsak olcsó és környezetbarát, hanem kis helyigényű is lenne, ráadásul a karbantartás sem okozna komolyabb problémát.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Ajánlott tartalom

Sokkal magasabb áron kelnek el a jó energetikai besorolású ingatlanok

Magyarországon még mindig sok lakás szorul korszerűsítésre, ugyanis tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést - közölte a Duna House a környezetvédelmi világnap alkalmából az MTI-vel.