Hamarosan kimerülhet a napelemes pályázati keret?

Egy megyében már lezárták és a keret összegét is csökkentették.

A pályázat elnyerése egyszerű, az igénylést követően elég befizetni a 10% önerőt és várni a profi szakembereket, akik felszerelik a napelemet. Számokban mérve körülbelül 100.000 forintból telepíttethetünk saját napelemes rendszert. Ezt követően már csak azt kell megszokni, hogy nincs többé villanyszámla. A rendszer ugyanis garantáltan lenullázza a villanyszámlát egy egész életre. Az összeget, amit eddig a szolgáltatóknak fizettünk – nem egyszer aránytalanul magas áron – most bármikre elkölthetjük. Sőt, a háztartás energiaigényétől függően arra is nagy az esély, hogy a részlet kevesebbre jön ki, mint a villanyszámla. Az MFB támogatás hallatlanul jó megoldás, ha szeretnénk pénzt spórolni. Járulékos jó, hogy egy napelemes rendszer egycsapásra megnöveli az ingatlan értékét, nem beszélve arról, hogy csökkenti ökológiai lábnyomunkat. A nagyszámú igénylés miatt a közép-magyarországi régió számára elérhető alprogram csaknem 12,5 milliárd forintos kerete már betelt, annak ellenére, hogy korábban a kormány döntése értelmében megemelte a keretösszeget az MFB. A többi régióban igényelhető alprogram esetében is folyamatosan érkeznek az igénylések, itt összesen 105 milliárd forint áll rendelkezésre a magánszemélyek és a társasházak, lakószövetkezetek számára – közölte az MFB.

Most pedig egy 2020.07.08-án megjelent tájékoztatás szerint csökkentésre kerül a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú, „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című MFB0-ás hitelprogram keretösszege. A módosítás során a hitelprogramban a rendelkezésre álló keretösszeget 91,21 milliárd Ft-ról 75,98 milliárd forintra csökkent. Ez pedig azt jelenti, hogy közelebb került az az időpont, amikor a GINOP-os program is végleg kimerül.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.