Tesla Semi truck is an all-electric battery-powered Class 8 semi-truck in development by Tesla na highway,3d illustration.

Hamarosan megérkezhet a Tesla elektromos teherautója

A Tesla a teherszállítás megreformálásában is próbál úttörő lenni, a Semi érkezése komoly eredmény lehet a cég számára. 2023 helyett már 2022 végén leszállíthatják a Tesla Semi első, növelt hatótávolságú darabjait.

Az elektromos közlekedés forradalma nem csak az autókat érinti, a zöldebb megoldások szép lassan, de a közúti teherszállításba is begyűrűznek. A Tesla ezen a téren is próbál maradandót alkotni, a vállalat 2017-ben mutatta be egy elektromos teherautó tervét. Ez a Tesla Semi – számolt be az Insideevs alapján az ökodrive.hu.
Hosszas várakozást követően tavaly még úgy tűnt, az első darabok csak 2023-ban készülhetnek el, most viszont úgy tűnik, a gyártás a vártnál gyorsabb. Aminek az ügyfelek külön örülhetnek: a végleges verzió látszólag nem sokban fog eltérni az eredeti koncepciótól. Elon Musk idén augusztusban jelentette be, hogy a Semi nagy hatótávú, régóta várt verzióját már 2022 végén elkezdhetik leszállítani a megrendelőknek – számol be az Inside EVs. Az elektromos teherautó eredeti tervét öt éve ismertették, a nagyobb távolság megtételére képest típust pedig két évre rá jelentették be. A Tesla a közelmúltban frissítette a Semi hivatalos oldalának fotóit, ami arra utal, hogy hamarosan tényleg megjelenhetnek az utakon a modell első darabjai. Kérdés, hogy a kisebb teljesítményű teherautók mikor készülnek majd el.
Az új fotók alapján a Tesla Semi végső kinézete nem sokban tér el a tervektől. A hagyományos tükröket visszapillantó kamerák egészítik ki, ezt leszámítva nincs jelentős változás. Eleinte csak a 800 kilométer hatótávolságú verzió lesz elérhető a piacon, amelynek állítólagos áramfogyasztása kilométerenként 1,25 kilowattóra alatt marad, maximális bruttó tömeg kombinációja pedig 37 195 kilogramm lesz. A teherautó nagyjából 20 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 kilométer per órára, a sebességhatárt pedig meredek lejtőn felfelé haladva is tartani tudja. A speciális Tesla Semi Chargers (vagy Megachargers) ultagyors töltőjével a jármű 30 perc alatt tudja visszaszerezni hatótávja 70 százalékát. Érdemes hozzátenni, hogy eddig nagyon kevés az olyan helyszín, ahová már telepítettek Megachargers rendszert, ilyen többek között a Giga Nevada, azaz a Tesla Reno közelében található gyártelepe, valamint a kaliforniai Modestóban működő Pepsi-üzem.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.