Hamarosan megkezdi működését a Szakoly melletti biomassza erőmű

Várhatóan szeptember elején kezdi működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly melletti biomassza erőmű, az augusztus végén záruló próbaüzem már zajlik.

A 20 megawatt teljesítményű biomassza erőmű 14 milliárd forintos beruházással épült, az akkori Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 200 millió forint munkahelyteremtő támogatást adott hozzá a projekthez.

A beruházás az erőművön belül 50 embernek, a tüzelőanyag-ellátás területén pedig várhatóan 100-150 főnek biztosít majd munkalehetőséget, de további új állásokkal lehet számolni az erőmű karbantartásához, ellátásához kapcsolódóan.

Az erőműben helyileg előállított biomassza felhasználásával villamos- és hőenergiát állítanak majd elő. A tüzelőanyagként alkalmazott biomasszát – évente várhatóan 170-180 ezer tonnát – a térség erdeiből, fűrészüzemeiből és mezőgazdaságából vásárolja fel az erőmű, kizárólag természetes anyagokat használnak majd az üzemeltetés során.

A becslések szerint az erőmű 4 milliárd forint éves bevételt ér majd el. Az erőmű az áramot az országos hálózatra adja le, míg a hőenergiát egy helyi biokertészet hasznosítja majd.

Az erőmű többségi tulajdonosa a szakolyi Liget  Kft. A társtulajdonosok között található Japán legnagyobb áramszolgáltatója, a Tohoku Electric Power Company, valamint a magyar energetika egyik legismertebb mérnöki cége, az EGI Zrt.

Magyarországon ez az első zöldmezős beruházással épült biomassza erőmű.

Ajánlott tartalom

Ezzel a módszerrel továbbra is sikeresen csökkenthető a villanyszáma

A szakemberek továbbra is bíznak a megtérülő napelemes rendszerekben.