Hamarosan megkezdődik a szennyvízberuházás Jármiban

Hamarosan indul a szennyvízhálózat építése a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jármiban. A 425 millió forintos projekt révén csaknem ötszáz háztartás csatlakozik a közműrendszerhez.

A beruházáshoz 382 millió forintos uniós támogatást nyert el a település, a saját erőt pedig teljes egészében a lakosság biztosítja a már megalakított csatornamű-társulás segítségével – mondta Győrfiné Papp Judit, a település független polgármestere kedden az MTI-nek.  Az 1300 lelkes, Mátészalka közelében fekvő községben a háztartások kilencven százaléka jelezte csatlakozási szándékát a rendszerhez, így az 525 ingatlanból 477-et kötnek rá a hálózatra. Az ingatlantulajdonosok hét éven keresztül fizetik a havi 1930 forintos hozzájárulást. A beruházás során csaknem nyolc kilométer hosszú gerinc-, valamint négy kilométernyi bekötővezeték épül. A korábbi pályázatoknál előírás volt egy tisztítótelep megépítése is, de a jelenlegi projekt lehetővé teszi a szennyvíz elvezetését egy Mátészalka melletti tisztítóba – közölte a polgármester.

Ajánlott tartalom

Visszaesés a lakásépítésben és építési engedélyezésben

2023-ban 18 647 új lakás épült, 9,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 21 501 volt, 39%-kal kevesebb, mint 2022-ben.