Hamarosan PET-palackot fogunk bányászni

Az „Új műanyag gazdaság: Gondoljuk újra a műanyagok jövőjét” című tanulmányt a brit World Economic Forum és az Ellen MacArthur Foundation állította össze. A dokumentum elkészítésében több mint negyven ember vett részt, köztük több iparág képviselői, cégvezetőket is beleértve.

A tanulmányt megrendelő, újrahasznosítással foglalkozó Recycling Technologies saját bevallása szerint azt szeretné elérni a kutatással, hogy a jövőben

semennyi műanyag ne váljon szemétté”, a tanulmányban ehhez javasolnak rendszerszintű változásokat.

Nem is éri meg

A tanulmány szerint, bár a műanyag csomagolások, palackok, dobozok fontos szerepet töltenek be a kereskedelemben és áruszállításban, sok cég nagyon alacsony hatékonysággal használja ezeket az eszközöket, ezzel ők is profitveszteséget szenvednek. A kutatók szerint az évent műanyag csomagolásokra kiadott tőke 95 százaléka elveszik.

Ez világszerte 80-120 milliárd dollár, amit a cégek lényegében szemét gyártására költenek el – nem is csak azokról a csomagolóanyagokról van szó, amelyeket a fogyasztók dobnak ki, a vállalatok maguk is sok műanyagot egyszerűen kidobnak a gyártás során.

A költségekbe még nem számoltuk bele azt a 40 milliárd dollárt, amit az ENSZ környezetvédelmi programja szerint a világgazdaságnak okoz a felgyülemlő szemét tárolása vagy eltakarítása, illetve a hulladék által okozott ökológiai problémák.

Könnyebb visszaváltás

A szerzők viszont úgy vélik, a cégek sokkal jobban járnának, ha a saját hulladékuk újrahasznosításába fektetnének. Mint írják, ennek egyik lehetősége a visszaváltás lenne: ha a gyártók meg tudnának teremteni olyan csatornákat, ahol a fogyasztók könnyen visszajuttathatják a cégeknek a műanyag szemetet (például palackokat), azzal a csomagolási költségek jelentős része megtérülne.

Ezért azt javasolják, több cég és civil szervezet összefogásával álljanak fel független koordináló szervek, amelyek megszerveznék az újrahasznosítás infrastruktúráját. A tanulmányban az Ellen MacArthur Foundation jelezte is, hogy részt venne egy ilyen kezdeményezésben, hajlandó lenne közvetíteni a felek között.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés

Megkezdődik a csípőszúnyogok gyérítése a Balatonnál március 27-28-án - közölte a munkát szervező Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke az MTI-vel kedden.