Hamarosan termálvízzel fűtenek Makón

Megkezdődött a termálprojekt kivitelezése Makón; a beruházás hatására hamarosan termálvíz energiával fedezik több mint 1.200 lakás fűtésigényét és a makói gyógyfürdőben is felhasználják majd a hőenergiát – közölte Buzás Péter (MSZP) polgármester pénteken az MTI-vel.

A városvezető elmondta: a projekt 950 millió forintba kerül, melyből mintegy 445 millió forint uniós támogatás. A fennmaradó forrást az önkormányzattal koncessziós szerződésben levő Materm Kft. biztosítja. A távhő szolgáltató ettől a kft.-től vásárolja majd önköltségi áron a hőt, s ennek köszönhetően ősztől várhatóan több mint 20 százalék körüli távhődíj csökkenés valósulhat meg. Mint a polgármester fogalmazott, eddig dobogósnak számítottak a távhő-díjban, hiszen egy kis lakásszámot átfogó, ezáltal nem hatékony távhőrendszer működött. Emellett fontos elemnek nevezte, hogy mind az önkormányzati intézményeknél, mind a távhő rendszerben több mint 90 százalékkal csökken a gázfelhasználás és a károsanyag-kibocsátás, a jelenlegi nulláról 95 százalékra nő a megújuló energia aránya. Ezzel évente csaknem 2,2 millió köbméter – 74.540 GJ energiájú – földgáz elégetését lehet elkerülni, a szén-dioxid-emisszió pedig évi 3.847 tonnával csökken, ráadásul a károsanyag-kibocsátást rendkívül kedvező fajlagos áron sikerül mérsékelni – tudatta Buzás Péter.
    A mostani egyszeri távhődíj csökkentésen kívül a koncessziós szerződés a későbbi áremeléseket a gázáremeléshez köti. Az emelés 50 százalékával lehet majd növelni a távhő díját Makón. A nyár közepére befejeződő beruházás során teljes körűen felújítják a már meglévő, Kelemen László utcában működő 92 Celsius fokos termálvizet adó kutat. Megépül egy, a forró víz energiáját optimálisan hasznosító rendszer 3.100 méternyi termálvezetékkel, átalakítanak egy már működő fűtőművet, korszerűsítik az érintett lakóépületek hőközpontjait, újakat létesítenek, s elvégzik a szükséges épületgépészeti átalakításokat, és két visszasajtoló kutat is fúrnak. A rendszerben 92-ről 55 fokra a távhő hűti le a vizet, 55-ről 35-re pedig a városi fürdő. A most felújításra szánt termál kutat a rendszerváltás előtt fúrták, mely több mint 2.700 méter mélyről, 98 Celsius fokos vizet adott. A víz azonban nagyon sok és rossz összetételű sót valamint egy olajszármazékot, fenolt tartalmazott ezért már évek óta elzárták. A kutat az önkormányzat biztosította a projekt számára, hogy azt felújítva már a fűtéshez szükséges minőségű vizet tudják kinyerni.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).