Harc a műanyagzacskók körül

A jól ismert vékony és a legtöbb helyen ingyenes zacskók tilalma több mint 40 milliárd darabbal csökkentette a zacskók számát, használatuk pedig 66%-kal esett vissza Kínában. Továbbá 1,6 millió tonnával kevesebb kőolajat termeltek ki a kormányzati becslések szerint.

A Kína által alkalmazott politika kitűnő környezetvédelmi kezdeményezésnek bizonyult, az ENSZ Környezetvédelmi Programja szorgalmazza is az egyszer használatos műanyagzacskók globális betiltását, Amerika pedig kivetett adón gondolkozik. Utóbbi nem tűnik tartható stratégiának, több állam is kihátrált a kezdeményezés mögül, valószínűleg a kőolajipart és a kiskereskedelmi egységeket képviselő, erőszakos lobbisták miatt.

A kínai rendszer kiépítése sem volt zökkenőmentes. A pekingi székhelyű civilszervezet, a Global Village felmérése szerint, míg az emberek közel 80%-ka támogatja a műanyagzacskók tilalmát, addig a vidéki kiskereskedelmi egységek ugyanennyi százaléka hagyja figyelmen kívül azt.
Pontosan ennek a magatartásnak a megszűntetése érdekében telepített ki 600 000 monitoring egységet az állami Ipari és Kereskedelmi Adminisztrációs Hivatal, melyekkel 250 000 kiskereskedelmi üzletet ellenőriznek. Eddig mintegy 2000 esetet vizsgáltak ki, és 2 millió jüan bírságot szabtak ki. A büntetés maximális értéke 10 000 jüan lehet, a legnagyobb visszatartó erő mégis a negatív médiamegjelenés.


A divat is a kormánypolitika segítségére szolgált, több tervező is előrukkolt különleges, környezetbarát vászontáskák kollekciójával. A nagyvárosi fiatalokról alkotott képhez Kínában már ezek a táskák is hozzátartoznak. A kollekciók sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az elszaporodó hamisítványok.
Az egyszer használatos műanyagzacskók teszik ki a tengeri hulladék nagy részét. A legnagyobb problémát az újrahasznosítás hiánya jelenti. Bár a műanyagipar jelentései szerint az amerikai felhasználók 90%-ka több mint egyszer újrahasználja a zacskókat (az adó elleni érvük is egyben), a Környezetvédelmi Ügynökség becslései állítják, hogy a papírzacskókhoz képest egyharmadánál kevesebb szatyor kerül többszöri használatba.

A legveszélyeztetettebb régióban fekvő Kína ezen politikájával megkezdte a „fehér szennyezés” redukálását. Írország 2002-ben vettet ki adót a műanyagzacskókra a hagyományos élelmiszerboltok számára, San Francisco, első amerikai városként, 2007-ben tiltotta be a zacskók kínálását, árusítását, ezt a példát Los Angeles követi 2010-től.

Ajánlott tartalom

Kiszáradás fenyegeti az országot a következő évtizedekben egy kutatás szerint

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást - közölték az ELTE kutatói.