Három csendes-óceáni sziget teljesen átállt napenergiára

Tokelau úgy döntött, hogy teljesen átáll napenergiára, ezentúl nem importál energiát máshonnan. A három apró szigetből álló terület felkészült arra, hogy így fedezze energiaigényét – mondta Új-Zéland külügyminisztere, Murray McCully.

A világon ez az első ilyen projekt, hétmillió új-zélandi dollárba kerül. McCully szerint tökéletes példa arra, hogy csendes-óceáni szigetek mutathatják az utat a megújuló energia fejlesztésében, írja az index.hu. Tokelau eddig főként a warezvilágban volt ismert .tk doménneveivel. Az Új-Zélandhoz tartozó szigetcsoport eddig importálta a dízelt, ami gazdaságilag sem volt kifizetődő, a környezetnek sem tett jót. A teljes szigetcsoport 12 négyzetkilométer, alig 1500-an laknak ott, így egy nagyobb és sűrűbben lakott szigetnek nehéz lenne követnie. Ez azonban nem akadályozza meg Új-Zélandot abban, hogy már most keresse, hol lehetne hasznosítani a tapasztaltakat.

Ajánlott tartalom

Hatalmas beruházásra készül az Alteo

Az Alteo összességében 5,5 milliárd forintos önerős beruházásban bővíti szabályozási központját, ennek keretében Sopronban és Győrben egy 8 megawatt(MW)/15 megawattóra (MWh) kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót, valamint egy 3MW és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort állítanak üzembe jövő év első felében a két helyszínen - közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat szerdán az MTI-vel.