Három csendes-óceáni sziget teljesen átállt napenergiára

Tokelau úgy döntött, hogy teljesen átáll napenergiára, ezentúl nem importál energiát máshonnan. A három apró szigetből álló terület felkészült arra, hogy így fedezze energiaigényét – mondta Új-Zéland külügyminisztere, Murray McCully.

A világon ez az első ilyen projekt, hétmillió új-zélandi dollárba kerül. McCully szerint tökéletes példa arra, hogy csendes-óceáni szigetek mutathatják az utat a megújuló energia fejlesztésében, írja az index.hu. Tokelau eddig főként a warezvilágban volt ismert .tk doménneveivel. Az Új-Zélandhoz tartozó szigetcsoport eddig importálta a dízelt, ami gazdaságilag sem volt kifizetődő, a környezetnek sem tett jót. A teljes szigetcsoport 12 négyzetkilométer, alig 1500-an laknak ott, így egy nagyobb és sűrűbben lakott szigetnek nehéz lenne követnie. Ez azonban nem akadályozza meg Új-Zélandot abban, hogy már most keresse, hol lehetne hasznosítani a tapasztaltakat.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.