Három és fél év alatt megtérül a napelemes beruházás

Keop-pályázat keretében, a Perimeter Kft Szarvas Város önkormányzatának megbízásából a város hat intézményére összesen 87,84 KW teljesítményű, hálózatra tápláló napelemes rendszert épített 2011-ben.

Ezek a száraz tények, amelyek egy laikus polgár számára semmit nem jelentenek, írja a hiros.index.hu. Lássuk tehát kicsit bővebben, mit is jelent a hálózatra tápláló napelemes rendszer fogalma, illetve mi is az a KEOP. A napelem egy félvezető, leggyakrabban kristályos szilícium segítségével a napból érkező fényt képes egyenárammá alakítani. Az így termelt egyenáramot egy áramátalakító, ún. inverter segítségével váltóárammá alakítjuk, amelyet ezek után már be tudunk táplálni az elektromos hálózatba. A rendszerünk által megtermelt energia mérhetőségét egy, az áramszolgáltató által felszerelt és hitelesített mérőóra garantálja, amely a fogyasztás és a termelés különbségét méri. Abban az esetben, ha rendszerünk éppen többet termelne, mint a fogyasztás, a többletet az áramszolgáltató átveszi, amikor éppen többet fogyasztunk, mint a termelésünk, a szükséges többletet visszakapjuk. Az év végén csak az esetleges többletfogyasztást fizetjük. (úgynevezett szaldómérés).A KEOP, a Környezet és Energia Operatív Program, amelyben az Európai Unió támogatásával, az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával létrehozandó projektekre lehet pályázni. A KEOP 4.2.0.A pontja a helyi hő, hűtési és villamos energia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal tárgyban, 2011-ben 3 milliárd forint támogatási lehetőséget tartalmazott, ebből nyert el Szarvas Önkormányzata két pályázatban közel 93 milliót.

napelemek

Jöjjön az a kérdés, amely manapság mindenkit foglalkoztat: Mibe került ez a városnak, és miért jó? A napelemes rendszerek telepítése, mivel a KEOP-pályázat keretében a támogatás mértéke igen magas, 85 %, az önkormányzat részéről bruttó 16,4 millió forintos beruházást igényelt. Ez az összeg, első látásra igen magasnak tűnik, azonban ha kiszámoljuk, hogy a telepített rendszer éves szinten, a bruttó 49 Ft-os áramdíjat alapul véve, legalább 4.734.576 Ft-ot termel, és a napelemekre adott teljesítménygarancia 25 év, akkor látható, hogy a megtérülési idő a garanciához képest igen rövid, nem éri el a három és fél évet. A megtérülést követően még legalább 22-25 évig folyamatosan hasznot termel, teljesen ingyen.

Fentiek alapján belátható tehát, hogy a napelemes rendszer igen hasznos a város részére, pénzt termel, nincs semmilyen káros anyag kibocsátása, tehát, a fosszilis energiatermeléssel szemben nem terheli a környezetet sem füst- sem pedig más szennyezéssel, A napelemes rendszerek hozzájárulnak környezetünk megóvásához. A napelemes rendszerek minden esetben tetőre kerültek felhelyezésre, így nem foglalják a város szabad területeit sem, A rendszer kiépítése és átadása, a közbeszerzési eljárástól az átadásig nagyjából fél év alatt teljes egészében lezajlott, az építési munkák a város mindennapi életében zavart, fennakadást nem okoztak. A rendszer különösebb karbantartást, – tekintettel a mozgó alkatrészek hiányára- nem igényel, az esetlegesen szükséges karbantartási, felügyeleti munkákat –szerződés alapján-a Villamos Energetikai Kereskedelmi Kft végzi.

Ajánlott tartalom

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.