Három és fél év alatt megtérül a napelemes beruházás

Keop-pályázat keretében, a Perimeter Kft Szarvas Város önkormányzatának megbízásából a város hat intézményére összesen 87,84 KW teljesítményű, hálózatra tápláló napelemes rendszert épített 2011-ben.

Ezek a száraz tények, amelyek egy laikus polgár számára semmit nem jelentenek, írja a hiros.index.hu. Lássuk tehát kicsit bővebben, mit is jelent a hálózatra tápláló napelemes rendszer fogalma, illetve mi is az a KEOP. A napelem egy félvezető, leggyakrabban kristályos szilícium segítségével a napból érkező fényt képes egyenárammá alakítani. Az így termelt egyenáramot egy áramátalakító, ún. inverter segítségével váltóárammá alakítjuk, amelyet ezek után már be tudunk táplálni az elektromos hálózatba. A rendszerünk által megtermelt energia mérhetőségét egy, az áramszolgáltató által felszerelt és hitelesített mérőóra garantálja, amely a fogyasztás és a termelés különbségét méri. Abban az esetben, ha rendszerünk éppen többet termelne, mint a fogyasztás, a többletet az áramszolgáltató átveszi, amikor éppen többet fogyasztunk, mint a termelésünk, a szükséges többletet visszakapjuk. Az év végén csak az esetleges többletfogyasztást fizetjük. (úgynevezett szaldómérés).A KEOP, a Környezet és Energia Operatív Program, amelyben az Európai Unió támogatásával, az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával létrehozandó projektekre lehet pályázni. A KEOP 4.2.0.A pontja a helyi hő, hűtési és villamos energia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal tárgyban, 2011-ben 3 milliárd forint támogatási lehetőséget tartalmazott, ebből nyert el Szarvas Önkormányzata két pályázatban közel 93 milliót.

napelemek

Jöjjön az a kérdés, amely manapság mindenkit foglalkoztat: Mibe került ez a városnak, és miért jó? A napelemes rendszerek telepítése, mivel a KEOP-pályázat keretében a támogatás mértéke igen magas, 85 %, az önkormányzat részéről bruttó 16,4 millió forintos beruházást igényelt. Ez az összeg, első látásra igen magasnak tűnik, azonban ha kiszámoljuk, hogy a telepített rendszer éves szinten, a bruttó 49 Ft-os áramdíjat alapul véve, legalább 4.734.576 Ft-ot termel, és a napelemekre adott teljesítménygarancia 25 év, akkor látható, hogy a megtérülési idő a garanciához képest igen rövid, nem éri el a három és fél évet. A megtérülést követően még legalább 22-25 évig folyamatosan hasznot termel, teljesen ingyen.

Fentiek alapján belátható tehát, hogy a napelemes rendszer igen hasznos a város részére, pénzt termel, nincs semmilyen káros anyag kibocsátása, tehát, a fosszilis energiatermeléssel szemben nem terheli a környezetet sem füst- sem pedig más szennyezéssel, A napelemes rendszerek hozzájárulnak környezetünk megóvásához. A napelemes rendszerek minden esetben tetőre kerültek felhelyezésre, így nem foglalják a város szabad területeit sem, A rendszer kiépítése és átadása, a közbeszerzési eljárástól az átadásig nagyjából fél év alatt teljes egészében lezajlott, az építési munkák a város mindennapi életében zavart, fennakadást nem okoztak. A rendszer különösebb karbantartást, – tekintettel a mozgó alkatrészek hiányára- nem igényel, az esetlegesen szükséges karbantartási, felügyeleti munkákat –szerződés alapján-a Villamos Energetikai Kereskedelmi Kft végzi.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.

Nincs hozzászólás

  1. A cikk tetszik,az abban lévő csúsztatás kevésbé.
    Egy 110 milliós kölcsönnek legalább 20 millió a kamata évente ezt szembe állítani 4 azaz négymilliós bevétellel enyhén mondva szemfényvesztés.
    Az ingyen pénzből könnyű bravúr,ez igen.
    Bocsánat!nem szeretném azt sugallni,hogy ez nem jó,ellenkezőleg.
    Szerintem,az állam-sajnos-csak ilyen mutogatni való,óriási veszteséget okozó beruházásra ad segítséget.Ráadásul magasan tartja az árat.
    Az igazi segítség az lenne,ha segítenének elterjeszteni,sokak számára elérhetővé tenni.Ha ezt a beruházást saját erőből pénzelnénk soha nem térülne meg.
    Mondjuk ki, magyarosan:könnyű a más “pénzével” csalánt verni!

  2. Gyalázat. Gyalázat mert az én pénzemet is ilyen hiábavaló bolondságra költik. Hazugság. Hazugság, mert soha nem térül meg, mert drága és mire eljutnánk odáig rég tönkremegy (25 év teljesítményvesztés nélkül egyszóval baromság képtelenség). Félrevezetés, mert a 49 forinttal számol és a hatásvadász cikk azt a látszatot kelti mintha ez általában lenne igaz.
    Én megtiltanám a napelemek ilyen célú használatát minimum a ráktérítő felett (az északi féltekén), mert egyszerűen nem versenyképes drága. Lehetne ennél sokkal értelmesebb szintén “zöld” technológiákba belerakni a pénzt talán akkor előre jutnánk. Így viszont az egészből semmi se lesz.

  3. Ha jól látom másoknak is feltűnik, hogy itt valami nagyon “sántit”.
    Persze, ha a beruházás 15%-ához viszonyítjuk ( ráadásul kamatok nélkül – 16,4 MFt) a megtermelt éves energia összegét (4,7 MFt) akkor ki is jöhet 3-4 év megtérülés.
    Ha viszont a tényleges kb 110 MFt-os ( teljes) összeghez viszonyítjuk a megtermelt energia évi összegét, akkor 110/4,7= 23 éves megtérülés jön ki. Ha pedig a kamatokkal is számolunk, akkor “soha” nem térül meg egy ilyen beruházás, mert előbb tönkremegy. Akik műszaki emberek, és nem “csecsemők” azok szerintem tudják, hogy ez un. “parasztvakítás”.