Három éven át tartó országos környezetvédelmi ellenőrzés indulhat hamarosan Kínában

Hamarosan elkezdődhet Kínában a környezetvédelmi szabályok betartását vizsgáló újabb, országos ellenőrzés, az illetékes hatóságok már csak Peking utasítására várnak – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Csaj Csing ökológiai és környezetvédelmi miniszterhelyettes.

Csaj elmondta: az idén kezdődő vizsgálat három évig tart majd, és elsősorban az állami kézben lévő cégeket, valamint a kormányhivatalokat ellenőrzik, 2022-ben pedig felülvizsgálatot tartanak a már ellenőrzött vállalatoknál és intézményeknél. Az ellenőrzések előző szakaszában több ezer tisztviselőt vontak felelősségre, közülük sokak ellen vádat is emeltek. A környezetvédelmi minisztérium ráadásul a múlt hónapban számos céget, köztük a legnagyobb állami cégek leányvállalatait vádolta meg azzal, hogy túllépik a megengedett szennyezési küszöböt. Peking 2015 végén állított fel a központi kormányzat közvetlen irányítása alatt álló környezetvédelmi ellenőrző csoportokat, amelyek országszerte azt vizsgálták, hogy mennyire tartják be a vállalatok és intézmények a környezetvédelmi előírásokat. Az ellenőrzések szúrópróbaszerűen, előzetes figyelmeztetés nélkül zajlanak, az ellenőröknek pedig jogában áll a helyi kormányzatok bármilyen rangú tagjait számon kérni a környezetvédelmi előírások betartását illetően.

Ajánlott tartalom

Körforgásos üzleti modellel a társadalom szélére szorult emberekért

A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.