Három fénykép készült erről a sasról, de több már nem is fog, mert egy idióta megmérgezte

Figyelem szókimondó szöveg az index írójától, de minden betűjével azonosulni tudunk.

Máté Bence tette ki a Facebookra ezt a háromképes montázst egy réti sasról a minap (persze a címben lévő állítás nem az övé, hanem az enyém, ő ennél sokkal profibb). Ahogy a világhírű természetfotós is írja, az állatról három kép készült. Az első még fióka korában, a másodikon épp azt tanulta meg, miért nem érdemes a sirályokkal kezdeni, a harmadikon pedig az látszik, miért kéne a hatóságoknak kicsit komolyabban venni a természetkárosítást meg a méreggel való visszaélést.

Nem közvetlenül a réti sast akarta megmérgezni az a felelőtlen idióta, aki kirakta a mérget, valószínűleg csak (csak) rókákat akart elintézni. Ez persze nem menti fel, már csak azért sem, mert a rókák mérgezéses gyérítése sem tartozik az engedélyezett vadgazdálkodási módszerek közé. Ha esetleg az a Pincehely környéki idióta, aki kitette a mérget, olvassa ezt, és arra gondol, hogy jó, de ő nem is tudta, hogy ez lehet a dologból, akkor legkésőbb most tanulja meg, hogy azért nem szabad mérget kirakni, mert például ilyen következményei lesznek. A sas nem a méregből evett, hanem a mérgezésben elpusztult róka teteméből, de a használt méreg olyan erős volt, hogy a sassal is végzett. Sőt, három sassal, összesen ugyanis három mérgezett sast találtak a mérgezett róka közvetlen közelében, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területéhez tartozó Pincehely falu határában.

A réti sas eszmei értéke 1 millió forint, de mivel evett a megmérgezett rókából és elpusztult, ez az eszmei érték jól átváltható természetkárosításra is, ami büntethető. Még nyáron, egy másik réti sas megmérgezésénél kérdeztük a rendőröket, hogy folyik-e nyomozás, akkor azt mondták, hogy nem, mert nem érkezett hozzájuk feljelentés. Mellesleg olyan hülye világ ez, hogy ott a képen az egymillióba kerülő tollkupac, miért nem nyomoznak csak úgy, mert nem is tudom, olyan természetellenesnek tűnik a dolog, hogy az előbb még repül boldogan az égen, most meg csak ott oszlik a földön, vagy belső megérzés alapján, vagy a zsaruösztön nógatása miatt, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

A fejlett országokban 2021-ben gyorsan nő a karbonkibocsátás

A Klíma Átláthatósági Jelentés arra figyelmeztet, hogy a világ 20 leggazdagabb országában gyors ütemben nő a karbonkibocsátás.