Három környezetvédőt gyilkoltak meg

Egy héten belül három környezetvédő aktivistát gyilkoltak meg Brazíliában, valamennyien az Amazonas őserdeiben végzett illegális fakivágás ellen emelték fel a szavukat.

A legújabb áldozat holttestét pénteken este fedezték föl Rondónia államban. Az 57 éves Adelino Ramost ismeretlen tettesek megtámadták és agyonlőtték. Vasárnapi sajtójelentések szerint a rendőrség két gyanúsított után nyomoz. Három nappal korábban, kedden a Pará állambeli Nova Ipixuna településen holtan találtak egy házaspárt. José Cláudio Ribeiro da Silva és felesége, María do Espírito Santo Silva – akárcsak Ramos – élesen tiltakozott az illegális erdőirtások ellen, és számos följelentést tett a hatóságoknál. Mindhárom környezetvédő több fenyegetést kapott az utóbbi hónapokban.

 
A Misereor nevű katolikus segélyszervezet a gyilkosságokra reagálva felszólította a brazil kormányt, hogy tegyen többet a trópusi esőerdők megőrzéséért és a térségben tevékenykedő környezetvédők védelméért. Dilma Rouseff államfő a pénteken meggyilkolt házaspár ügyében indított nyomozást a szövetségi rendőrség hatáskörébe utalta. Az Amazonas vidékén rendszeresek a környezetvédők sérelmére elkövetett brutális támadások. Ezek hátterében gyaníthatóan olyan nagyhatalmú földbirtokosok állnak, akik az esőerdők irtásával akarják növelni földterületeiket, hogy azokon szóját termesszenek. Az egyik legismertebb gyilkosság  áldozata Dorothy Stand apáca és környezetvédő aktivista volt. Az amerikai állampolgárságú nőt hat évvel ezelőtt Pará államban ölték meg.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.