Három nap a megújuló energia jegyében

Három nap alatt 135 hazai és nemzetközi kiállító segít eligazodni a megújulóenerga-piac és az energiahatékonyság nemzetközi trendjei között.

 A rangos trendbemutató, az immár 5. RENEXPO alatt számos újdonság kerül reflektorfénybe: fókusztémának számít idén a fenntartható közlekedés, a bioenergia, a napenergia, a geotermia és a smart grid valamint a smart metering. „Mindezt egy olyan piacon mutatjuk be, ahol a megújuló energia hasznosítása 100-120.000 új munkahely megteremtésének a lehetőségét, és európai szinten is versenyképes szakemberek kinevelését rejti magában” – emelte ki az OGH Hírügynökségnek Lutring Tünde, a RENEXPO projektvezetője az esemény nyitónapja alkalmával.
„Láthatók lesznek speciális napelemek, mágneses indukción alapuló Tesla-lámpák, és sok egyéb technológiai, technikai újítás. A megújuló energiákat több új szekcióba sorolták idén: így a Szolár Park, Bioenergia Világ, Geotermikus Sziget keretén belül mutatkoznak be majd a kiállítók – mondta el a projektvezető – de szakmai szervezetek, egyetemek és számos fórum, konferencia is színesíti a rendezvényt.”

 
A napenergia hasznosítása terén több újítás is bemutatásra kerül, például az Aduana Яocket Solar System, valamint a Flexcell flexibilis napelem. Az Aduana és az Épül Kft. közös innovációja az Aduana Яocket Solar System 99,999%-os hatásfokkal alakítja át a fényt hőenergiává, a rendszerben keringő, és a napfénnyel közvetlen kapcsolatba kerülő folyadék segítségével. A folyadék a nap természetes sugárzásának többszörösét képes elnyelni és hővé alakítani, a hőtermelés a látható, az infra-, és az UVC-sugárzás hatására is bekövetkezik. A rendhagyó „napelem” nagy mennyiségű reagens folyadékot tartalmaz, ennek köszönhetően a rendszer nem érzékeny a túlmelegedésre és alacsony hőmérsékleteken is nagy energiatartalommal bír. Plusz segítség, hogy sík-, cső- és ablakban elhelyezhető kollektorok formájában alkalmazható, amely nem igényel nagy felületet.

 
Szintén a napenergia hasznosítását célozza a PSS Kft. Flexcell napeleme, mely a szokványostól eltérő módon hajlékony műanyag hordozófelületet alkalmaz. Ennek köszönhetően a létrehozott új napelemek háromszor könnyebbek a tradicionális merev, kristályos moduloknál, valamint a fóliás technológia kiemelkedően flexibilis fotovoltaikus terméket eredményez. A hajlékonyságán túl további pozitív előnye a Flexcell napelemnek, hogy mivel működéséhez szórt fényt igényel, ezért sokkal kiegyenlítettebb elektromosáram-termelésre számíthatunk, és nem kell szigorúan 30-45%-os szögben a déli égtáj irányába állítanunk.

 
„A fényforrások terén a DML Hungary Kft. környezetbarát, energiatakarékos TESLA lámpái tarthatnak majd nagy érdeklődésre a látogatók körében” – mondta el Lutring Tünde. A forradalmian új, mágneses indukciós technológián alapuló, 5 év cseregaranciával rendelkező világítóeszközöket kiemelkedően hosszú, akár 20 év feletti élettartam és kiváló, fiziológiailag is tesztelt, vibrációmentes (210kHz) fényminőség jellemzi. Alacsony energiafelhasználásuk, 100.000 üzemórás élettartamuk valamint kiváló fényáramuk miatt méltán tartoznak korunk világítástechnikai fejlesztéseinek élvonalába. A technikai újítások mellett számos technológiai előrelépés is bemutatásra kerül. A Bioneregia Világ szekcióban bemutatásra kerülő Binowa Centrigas technológiája a konvencionális biogázüzemek műszakilag legsebezhetőbb pontját, a mechanikus keverőt igyekszik hatékonyan helyettesíteni. A Centrigas gázkeringető-rendszerét alkalmazva a gáz buborékáram révén keletkező keringetési energia a szubsztrátumra nézve kímélően hat, emellett egy nagyon hatékony keverést eredményez. Előnyei: kis helyigény, alacsony hőveszteség, amely által a hőfogyasztás is minimumra csökken.

 
Külön seregszemlén mutatkoznak be az elektromos járművek és töltőállomások, a Makor Kft. TESLA roadstere minden bizonnyal nem csak a takarékosságról híres férfiak tetszését fogja elnyerni, igazi országúti kilométerfaló, az elektromos autóktól megszokott teljesítményhez képest megduplázott akkumulátor készenléti idővel. A Peuget iOn a kényelemszerető, városi vezetőket célozza, fürge, biztonságos és kényelmes – ahogy azt a városi emberek szereik. A Fiat 500 az ELMŰ képviseletében látható majd, a kicsi, gazdaságos, és igazán szerethető modell jól szimbolizálja az elektromos autók világát. Ezen kívül a töltőállomások is kiállításra kerülnek, és ígéretek szerint nemsokára már az országban is sűrűn találkozhatunk velük – foglalta össze dióhéjban Lutring Tünde, a nemzetközi trendbemutató látványosságait az OGH Hírügynökség kérdésére.

Ajánlott tartalom

Történelmi mélypontra csökkent a hálózati áramfogyasztás Romániában

Történelmi mélypontra csökkent az áramfogyasztás Romániában - írta az economedia.ro a Transelectrica adatai alapján.