Hárommilliárd forintos fejlesztés az Északdunántúli Vízműnél

Az Északdunántúli Vízmű (ÉDV Zrt.) esztergomi, tatai és tatabányai szennyvíztelepén három és fél milliárd forint értékű fejlesztések kezdődtek meg, melyekkel a 2011-től érvényes EU-s határérték alá csökkenthető a kibocsátott vízben lévő szennyezőanyagok aránya – tájékoztatta az MTI-t a társaság műszaki fejlesztési vezetője.

“A telepek korszerűsítésével naponta 28.000 köbméter szennyvizet tudunk megtisztítani. A beruházás költségeit az Európai Unió és a magyar állam is támogatja, a fejlesztéshez az ÉDV Zrt. közel egymilliárd forint saját forrást használ fel” – tette hozzá Szerdahelyi Katalin.
Az esztergomi telepet építésének idején nem szerelték fel nitrogén és foszfor eltávolító fokozattal, mert ez akkor nem volt előírás. Itt már megkezdődött a korszerűsítés, amelyet november 30-ig elvégeznek, utána a próbaüzem során állítják be a berendezéseket.

Tatabányán baktériumokkal távolítják el a szennyvízben található nitrogént, a mikrobák életben tartásához pótlólagos metanol adagoló rendszert építenek ki. A tatabányai telep esetében a vízmű márciusban írja alá a kivitelezési szerződést, míg Tatán a beruházás tervezése folyik.
Az ÉDV Zrt. működési területén, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyékben 89 településen 314 ezer embernek biztosítja az ivóvízellátást és 37 településen mintegy 230 ezer ember veszi igénybe a szennyvízszolgáltatást.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.