Használnak az elrettentő cigisdobozok

A cigarettásdobozokon elhelyezett figyelmeztetések hatékonyan terelik a leszokás felé a dohányosokat, a legeredményesebben az emberi szenvedés grafikus ábrázolásai – állapították meg csütörtökön közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.

Az elemzéshez 2008 és 2010 között gyűjtöttek adatokat 14 országban: Bangladesben, Brazíliában, Kínában, Egyiptomban, Indiában, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken, Lengyelországban, Oroszországban, Thaiföldön, Törökországban, Ukrajnában, Uruguayban és Vietnámban a Global Adult Tobacco elnevezésű felmérés keretében. Csaknem valamennyi érintett felnőtt azt válaszolta, hogy észreveszi a dobozon lévő figyelmeztetéseket, és hat országban a dohányosok legalább fele elgondolkodott a káros szenvedélyéről való leszokásról e jelzések hatására. További hét országban a dohányosok legalább negyede fontolgatta a leszokást a dobozokon található figyelmeztetéseket látva, csak Lengyelországban volt ennél kisebb az arány – közölték az amerikai járványügyi hatóság, a CDC folyóiratában megjelent tanulmány szerzői.

 
A leghatékonyabb figyelemfelkeltőnek azok a szembetűnően elhelyezett képek és grafikák bizonyultak, amelyek a dohányzás káros hatásait írták le képi eszközökkel. A CDC szakértői szerint ezek az ábrázolások erősebb érzelmi reakciót váltanak ki a dohányosokból, így segítik a leszokással kapcsolatos elhatározásukat. Brazíliában és Thaiföldön helyezték el például a legtöbb feltűnő képet a dobozokon, és ezekben az országokban mondták a legnagyobb arányban a dohányosok, hogy gondolkodnak a leszokáson a figyelmeztetések hatására. A CDC további kutatásokat tervez azzal kapcsolatban, hogy azok közül, akik így számításba vették a dohányzásról való leszokást, végül hányan tették meg valójában.

Ajánlott tartalom

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.