Használt étolajjal szállnak a repülők?

Hihetetlen, de igaz. A Qantas Airways olcsó és környezetbarát alternatívát keresett, és talált is: kőolaj helyett használt étolajból előállított bio-üzemanyaggal fogja gépeit működtetni.

Az úttörőnek számító légitársaság április 13-án indította útnak Ausztrália első bio-üzemanyaggal működő QF1121-es számú járatát. Az Airbus A330-as géphez az üzemanyagot egy holland cég, a SkyNRG állította elő használt háztartási étolajból. A Qantas Jeststar típusú repülőgépeihez is fel tervezi használni a SkyNRG által gyártott biodízelt, melyek menetrend szerint Melbourne és Hobart között közlekednek. A társaság egyes forrásai szerint az új, használt olajból készült üzemanyag ökológiai lábnyoma mintegy 60%-kal kisebb, mint a keroziné.

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben az egekbe szökött a kőolaj piaci ára: a 65 dollár/hordós (kb. 15 ezer Ft/hordós) árfolyam csaknem a duplájára, 125 dollár/hordóra (több mint 28 ezer Ft/hordóra) változott. A piac jelenlegi állása alapján az a reális becslés, hogy egy hordónyi kőolaj ára ebben a fiskális évben kb. 100 dollár (vagyis több mint 22 ezer Ft) marad. Ilyen árak mellett érthető, hogy a Qantas Airways miért is térne át a hagyományos kerozinról az olcsóbb bio-üzemanyagra. Ausztrália erőforrás-, energiaügyi és turisztikai minisztere bejelentette, hogy a Qantas Airways egy 500.000 dolláros (több mint 113 millió Ft-os) összeget kapott a kormánytól, az Emerging Renewable Program keretein belül. A légitársaság a Shell Australia-val karöltve arra használja majd az összeget, hogy egy fenntartható bio-üzemanyagos megoldást dolgozzon ki, és arra is, hogy alacsony széntartalmú repülőgép üzemanyagot fejlesszen ki.

Ajánlott tartalom

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.