Hasznosítják a túrkevei fürdőt termálvízzel ellátó kútból feltörő kísérőgázt

Megkezdődött a túrkevei termál- és strandfürdőt meleg vízzel ellátó kút metán gázának környezettudatos hasznosítására szolgáló fejlesztés; az önkormányzat beruházásában indult, 127,5 millió forintba kerülő projekt 61,1 millió forint állami támogatásban részesült – közölte Szabó Zoltán, a város független polgármestere pénteken az MTI-vel.

A projekt célja, hogy a 73 Celsius fokos gyógyvízzel együtt a felszínre törő metánt villamos- és hőenergia előállítására használják fel – tette hozzá. Tájékoztatása szerint jelenleg a termálkútból feltörő metángáz kezelés nélkül, teljes egészében a légkörbe kerül, és üvegházhatása révén szennyezi a környezetet. Emellett mint energiahordozó, a megfelelő technológia hiányában hasznosítatlan, ráadásul a termálkút hőjének felhasználása is megoldatlan. A műszaki beavatkozással leválasztott kísérőgázt egy zárt technológiai rendszerben megfelelő módon kezelik, majd egy belső csővezetéken keresztül egy kiserőműbe kerül, ahol elégetik. Az égetés során keletkezett villamosenergia elsősorban a fürdő saját energiaigényét elégíti ki, a felesleget pedig értékesítik. Az égéskor keletkezett hő, a termálvíz hőjével együtt a gyógyfürdőt és a szálláshelyeit látja el fűtőenergiával. A számítások szerint évente 413 megawattóra villamosenergia állítható elő, ebből az önfogyasztás 76 megawattórát tesz ki. Emellett évente 12 ezer 866 gigajoule hőenergia termelhető, és a beruházással 106 tonna metán környezetszennyező hatását szüntetik meg.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.