Hat dolog, amire képes lesz a jövő önvezető autója

“Az automatizált vezetés az intelligens hálózatba kapcsolt technikával biztonságosabbá és hatékonyabbá válik” – mondta Dr. Elmar Degenhart, a Continental igazgatóságának elnöke a 2016-os autó- motor- és sport-kongresszuson Stuttgartban

„Világszerte – az Egyesült Államoktól kezdve Japánig, Kínától Európáig – automatizált járművezetéshez szükséges alkatrészeket és rendszereket fejlesztünk. Ennek során mérnökeink hat fő építőelemen dolgoznak: érzékelők, hálózatba kapcsolás, ember-gép párbeszéd, rendszer-architektúra, megbízhatóság és az automatizált járművezetés elfogadása“ – nevezte meg Degenhart azokat a munkacsomagokat, amelyeken a vállalat az automatizált járművezetéssel kapcsolatosan dolgozik.

Érzékelők

A teljesen balesetmentes közlekedés többé nem utópia. Alapjai az érzékelőkkel rendelkező járművezető-támogató rendszerek. Ezek legalább olyan jól nyomon követik a jármű környezetét, mint az ember. A visszapillantó tükröket helyettesíthetik a kamerarendszerek. Ezek nem csak a biztonságot növelik, hanem csökken a járművek és teherjárművek CO2-kibocsátása is.

Az érzékelők fúziójához és végső soron az érzékelők adatainak kiértékeléséhez a Continental a mesterséges intelligencia használatát kutatja. „A jövőben érzékelőket fogunk beépíteni az abroncsokba, melyekkel a jármű rögtön képes érzékelni az úttest adottságait. Így az abroncsok fontos részeivé válnak a járműbe beépített érzékelő-hálózatunknak“ – mondta Degenhart.

Hálózatba kapcsolás

Az autók „hatodik érzéke“ az Internet lesz. A Continental egy olyan nagyteljesítményű backend megoldáson dolgozik, mely igen pontos információkat képes közölni a közlekedési helyzetről. Ennek alapját az érzékelőktől származó adatok, a közlekedésben résztvevők és a nagyteljesítményű közlekedési számítógép közötti adatcsere jelenti. Ez által megnő az érzékelők hatótávolsága és a jármű „bepillanthat az utcasarkon“.

Párbeszéd ember és gép között

Mi a stratégia abban az esetben, ha a jármű teljesen automatikus üzemmódban például eléri az autópálya kihajtóját, a vezető visszaveszi a járművezetést? A Continental erre a célra, valamint a jármű és a járművezető közötti általános jövőbeli kooperáció érdekében fejleszti a szükséges rendszereket. Ezzel egy időben a vállalat új megoldásokat tesztel a gép és ember közötti párbeszéd módosult követelményeihez.

Rendszer-architektúra

Az automatizált járművezetés jövőbeli rendszer-architektúráinak biztonságossá kell tennie az autóban feldolgozandó hatalmas adatmennyiséget. Percenként egy gigabájtnyi érzékelő-adatot kell valós időben kiértékelni. A növekvő érzékelő-teljesítmény és ezáltal a növekvő adatmennyiség nagy teljesítményű és meghibásodás-biztos elektronikus, valamint szoftveres architektúrát követel meg.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.